Honning – den nye vinen

ByBi Honning jobber for økt bevissthet om honning som et gourmetprodukt med stor anvendbarhet på kjøkkenet. Norsk honning er et kvalitetsprodukt som skal feires. For oss er det viktig å formidle at #honningerikkebarehonning

I Norge bruker vi årlig kun 3-400 gram honning pp – svinnende lite i verdenssammenheng – , og oftest kun som søtningsmiddel i teen. Å sidestille sukker og honning er imidlertid som å sidestille saft og champagne. For honning har like stor smaksrikdom som vin og er et spennende krydder i grytene – lær om honningens kulinariske sider her

I ByBi Honning ønsker vi å øke honningproduktets status gjennom kunnskapsspredning, arrangering av smaksaftener og matkurs, og gjennom informasjon rettet mot fagfolk som birøktere og honningprodusenter, kokker, sommelierer og restauratører.

Å bruke honning mest for dens sødme har åpnet for en omfattende honningforfalskning verden over, hvor billig nærings-og smaksfattig sukkerlake blandes med honningen. Honning er faktisk et av de mest forfalskede produkter på verdensbasis. Dette utgjør en stor trussel mot tilliten til produktet, honningforbruket verden over minker, birøkternes inntekt faller og de avslutter sin virksomhet, og bienes pollinering av landskapet reduseres. Vi jobber med analyseprogrammer og kvalitetsmerking for honning for lett å skille et ekte fra et uekte produkt.

Norsk honning er imidlertid av ypperste kvalitet. Norske birøktere setter sin ære i å frembringe et rent, ekte og ærlig produkt som fortjener stolt plassering i hyller og rundhåndet bruk på kjøkkenet. Gjennom ByBi HonningHub ønsker vi å bidra til en solid og produktiv røkternæring, og til et blomsterrikt, fargesprakende og velduftende biologisk mangfold i det norske landskap gjennom bienes pollinering.

NM i Honning

ByBi er arrangør av NM i Honning siden 2020. I 2022 fikk vi inn hele 259 honninger – en stor applaus til norske birøktere og deres iver for norsk honning! NM 2023 går av stabelen utover høsten, og ender i en stor feiring med publisering av vinnene siste helg i 2024. Hanen er hovedarrangør, i tett samarbei med ByBi og Norges Birøkterlag.

Norsk birøkt har lang tradisjon som et solid og ærlig håndverk. NM i Honning skal støtte norske birøkteres stolthet over honningen sin og motivere til økt produksjon og innovasjon. NM i Honning skal bidra til nytenkning blant birøktere for å øke mangfold av ulike norske honninger, både flytende og kremet, øke sortiment av sortshonninger, samt høste flerblomstrede honninger flere ganger i sesongen.

Samtidig er vårt mål å bidra til folkeopplysning rundt honning slik at det norske folk forstår hvilket kulinarisk superprodukt de har i skapet.

Vårt panel av honningeksperter gjør en kvalitets- og smaksanalyse av hver honning. Vinnere kåres til gull, sølv og bronse i hver av disse honningkategoriene: Flerblomstret, Røsslyng, Bringebær, Skogsbær, Honningdugg og Andre sortshonninger. I tillegg gir vi pris til beste by-honning, beste landsdelshonning (Nord-Norge, Midt-Norge, Sør-Norge) og beste storskalaprodusent/-forselger (med over 500 kg av deltakerhonningen). Vi gir også priser til beste etikettdesign.

Vinnere NM i Honning 2022