Har du oppdaget en bisverm?

Ta kontakt med ByBi Swarmtroopers!

Swarmtroopers er en svermfangergruppe som stiller opp frivillig, ofte på litt umulige tidspunkter siden svermer skjer plutselig og uforutsigbart. Vi gjør så godt vi kan for å hente inn svermen og gi den ny adresse hos oss.

Svermer ser skumle ut, men de er harmløse. Biene i en sverm har magen full av niste, dvs honning, nok for tre døgn, og har forlatt sitt hjem på leting etter et nytt sted å bo.

Hold litt avstand og ta kontakt med en av oss i ByBi Swarmtroopers!

Kontaktinfo finner du lenger ned på siden

Er det honningbier som svermer?

Sjekk under om du er usikker på om det er honningbier, veps eller andre som er ute og svermer

Hva gjør jeg når jeg ser en bisverm

Når du har oppdaget en bisverm så gjør du følgende:

 1. Ta et bilde
 2. Finn ut hvor høyt svermen sitter
 3. Ring oss

Nina Gudmestad: 996 02 014

Tiril Sofie Gilbert: 913 86 365

Etter at du har ringt oss, så send oss en sms med:

 • Adresse
 • Kontakt person med tlf nummer
 • Hvor høyt svermen sitter og om det er tilgang til stige

Swarmtroopers stiller opp frivillig, ofte på litt umulige tidspunkter siden sverming skjer plutselig og uforutsigbart. Vi gjør så godt vi kan for å koordinere innhentingen av svermen og gi den ny adresse hos oss. Dette krever mye arbeid og vi setter pris på en donasjon på vipps, fra kr 500,  til ByBi -> som igjen betaler svermefangeren.

Vippsnummer: 141122

ByBi svarer

 • Hva er sverming?

  Sverming er en del av bienes naturlige formeringsprosess som starter med at bifolket bestemmer seg for å dele seg i to. Først lager de seg en ny dronning. Når hun er krypeklar, drar den gamle dronningen av gårde med rundt halvparten av bifolket. Masse bier flyr godt synlig rundt i luften, og disse tiltrekker seg mange nysgjerrige tilskuere. Den gamle dronningen er tung av egg og flyr ikke langt. Hun setter seg i et tre, en busk eller kanskje en vinduskarm i nærheten av kuben. Dronningens følgere roer seg til slutt, og setter seg rundt henne. Svermerne beskytter dronningen, for dør hun, er bifolket tapt. Herfra flyr speiderbier ut og leter etter et nytt hjem til svermebifolket. Etter kort tid, gjerne bare en dag, letter hele svermen og flyr avsted til sitt nye krypinn.

 • Hvordan kjenner man igjen en bisverm?

  Veps og geithams svermer ikke, det er det kun honningbien som gjør av det av de tre. Når biene svermer, vil man kunne se en mørk sky som beveger seg i lufta. Til slutt vil biene slå seg ned i et tre, på en gren, i en vinduskarm eller andre steder.

 • Er en bisverm farlig?

  Sverming kan se skummelt ut, men svermebier er ikke farlige. Vi kaller dem lite «stikkvillige». De har alle sammen kun ett fokus: å beskytte svermedronningen sin. Dessuten fyller de seg opp med honningniste i magene sine, som gjør det vanskelig for dem å bøye kroppen sin for å stikke.

 • Hva gjør jeg når jeg ser en bisverm?

  Når du har oppdaget en bisverm så gjør du følgende:
  1. Ta et bilde
  2. Finn ut hvor høyt svermen sitter
  3. Ring oss

  Nina Gudmestad: 996 02 014

  Tiril Sofie Gilbert: 913 86 365

  Etter at du har ringt oss, så send oss en sms med:
  – Adresse
  – Kontakt person med tlf nummer
  – Hvor høyt svermen sitter og om det er tilgang til stige