ByBi HonningHub smakskurs

Ta med honningen din!

Vi er så stolte vi birøktere, når årets honning er slynget, silt og tappet, honningglasset har fått fin etikett og vi serverer til familie og venner. Men hvilke smaker og aromaer finner vi i honningen? Mange syntes smaking er vanskelig, ta med deg honningen og utforsk dens smaksrikdom sammen med oss.

De fleste norske honninger er flerblomstret. Dette er utsøkte honninger med stor variasjon i smak, og med komplekse dufter fra mylderet av blomster biene beiter i. Et slikt mangfold gir ofte en stor dybde i aroma, og en smaksreise som endrer seg i munnen.

Vi har liten tradisjon i Norge for å høste ut sortshonninger. Honning fra røsslyng er den eneste stabile på markedet. Vi har heller ikke tradisjon for å vurdere smaksprofiler opp mot standard-beskrivelser, altså at fx lindehonning faktisk smaker det ekspertene sier den skal.

Hvilke smaker oppdages i din honning? Finnes det toner fra en sortshonning? Er smaken intens eller mild? Og ettersmaken – sitter honningen lenge i munnen?

Kursleder er ByBi HonningHub sensoriker Anastasiya Dykyy. Hun er forsker og molekylærbiolog utdannet ved NTNU. Jobbet med molekylæranalyser av forskjellige matvarer, nå med ulike honningers molekylære smaksprofil. Kurset gjennom Albo Nazionale degli Esperti in Analisi Sensoriale del Miele / Honey Sommelier Program.