Mye honning i Oslo

5. desember 2018


I Oslo er det godt å bo for honningbier og andre pollinatorer. De kan frotse i et stort blomsterflor fra tidlig vår til sen høst.

Tekst og foto: Roar Ree Kirkevold. Først publisert i Birøktern.
ByBi i Oslo er Norges største birøkterlag med omtrent 290 medlemmer. ByBi har 14 bikuber I Oslo byggesone selv og i år høstet de nesten 600 kilo honning fra disse. Totalt fikk vi inn 900 kilo, men det var med bigården vår i Maridalen, forteller ByBi-leder Ragna Ribe Jørgensen. ByBierne er pålagt å flytte vekk alle trøbbelkuber (inkludert svermer og bifolk som svermer) fra trafikkerte områder slik at de ikke skal gi den urbane birøkten et dårlig omdømme. En av bifolkene ga alene over 70 kilo, og Dronningparken ved Slottet ga godt over 50 kilo i snitt.

Ragna Ribe Jørgensen regner med at hvert ByBi-medlem har to bifolk i gjennomsnitt og at 50 % av medlemmene har bier selv. Det betyr at det står over 400 bifolk i Oslo by og hvis alle disse høstet samme gjennomsnitt som ByBi´s egne bifolk (40 kilo), så høstet de i år nesten 17.000 kilo honning. Det viser seg at trekkgrunnlaget i byene er helt annerledes enn på bygdene. Flere planter bidrar til trekket som blir flatere (ikke typiske hovedtrekk med til dels pauser i mellom) pluss at trekket begynner tidligere og slutter senere om høsten.

Du som smiler skjevt av at de bare leker birøktere i storbyene. Slutt med det. Du er utdatert.