Oppskrift fra Ivo, ByBis italienske husvenn
Honninger fra ByBis sortiment

Det er steinsoppår i år, 2023. For et eventyr! Sist gang må jo ha vært et par titalls år siden. Så ut i skog og mark med oss. Soppen er lett gjenkjennelig, men ta likevel med deg en kjenner første gang. Steinsopp er eksklusiv både i smak og konsistens. Den er mild, men karakteristisk, og uten det noe bitre preget andre sopper har – den kan til og med nytes som carpaccio, altså rå (se under). Soppen er god, både i soppkjøtt og rørlag, som liten – faktisk kan hele soppen spises om den er fast, uansett hvor stor soppen er. Dette er sjelden, for større (og dermed eldre) sopper er stort sett vasne og uspiselige. Honningen vi har valgt er honning fra klokkelyng, en nydelig liten meget kravstor lyngveskt. Den vokser få steder i verden, kun ute i havgapet i Norge fra Karmøy til Hitra. Dette er en særdeles utsøkt honning, en aromatisk eksplosjon – ByBi har fått tak i 200 kg fra 2022 (vi venter spent på 2023-høstingen), birøkter Håkon Tjøstheim, Skudeneshavn, Karmøy. Mer info. Smaksrikdommen ødelegges om du varmer opp honningen. Derfor anbefaler vi en mer nøytral og mer tilgjengelig/billigere til varme retter.

Her presenterer vi fire deilige retter, lette og raske å tilberede.

STEINSOPP MED ASIATISK TOUCH
IVO
2 personer, serveres kald
2 dl soba
2 middels store steinsopp
1 dl hodekål i strimler
1 kepaløk
2 ss klokkelynghonning
Salt, pepper
Fersk chili, persille og gressløk

Her brukes soba, Soba er japanske nudler av bokhvete som gir et smakfullt nøttepreg. Kok opp vann, legg i sobaen og trekk kjelen fra pannen, la stå i fem minutter. Løft ut av vannet og kjøl av. Kutt steinsoppen i strimler, ca 5 mm tykke og 2-4 cm lange. Strimle hodekål tynt, bruke gjerne mandolin. Samme med kepaløk. Vend inn 2 ss soyasaus (evt mer, smak til), og klokkelynghonning (igjen evt mer om ønskes). Rask over litt chili – tisp er å legge en fersk chili i fryseren, da er det lett å raspe den på et rivjern. Avslutt med persille og gressløk over.

CARPACCIO STEINSOPP
IVO
2 personer
3-4 fine faste steinsopp, fra små opptil ca 6 cm høye
En sitron (eller lime, etter smak)
Salt, pepper
Klokkelynghonning
Fersk persille

Carpaccio av steinsopp er en super forrett på høsten i steinsopp-år. Velg ut de fineste steinsoppene i kurven din. Disse er friske på farge, fast konsistens og et fast rørlag. De små er nesten alltid ok, men det gjelder også de litt større. Her er steinsopp ganske sjelden, for selv de megastore kan være gode, om ikke til carpaccio (som krever sopp av høy kvalitet), så til steking i terninger. Børst og kutt soppene rene. Bruk en skarp kniv og skjær dem i 4-5 mm tykke skiver, lekkert om soppformen beholdes. Legg skivene i en bolle, tvist over økologisk sitron (mengde etter smak), salt og pepper. Masser skivene lett og dander på fat. Sprinkle med en karakterfast honning, her er kloikkelynghonning super. Finkutt persille over – og server.

HONNINGGLASERT STEINSOPP
IVO
2 personer
3 dl steinsopp i skiver
2 fed hvitløk
2 cm ingefær
Salt og pepper
Fersk persille og gressløk
ByBi Blendhonning
Klokkelynghonning

Rens og skjær steinsoppen i litt tykke skiver. Behold rørlaget om det er fast med fin farge. Skjær hvitløk i tynne skiver, skrellet ingefær kuttes i tynne ca 2 cm langestrimler. Fres i olje i varm panne i 2-3 min. Legg i soppen. Soppen vil gradvis slippe vannet, la dette fordampe til nesten tørt, smak til med salt. Vend inn en blendhonning og rør den jevnt inn i soppen; honningen vil gi sødme til retten, men smaken vil skjules i stek og andre sterke smaker. Legg soppen i en serveringsskål, skrap godt i pannen så alle de gode smakene blir med. Kutt over persille og gressløk. Sprinkle over klokkelynghonning, som gir retten et friskt aromatisk preg. Pepper kvernes til sist over.
Retten passer godt til å serveres sammen med «Steinsopp med artistisk touch».

POTET OG STEINSOPP, YAMMI!
IVO
2 personer
10-12 perlepoteter
2 dl steinsopp i terninger
Salt og pepper
4 ss Bybi Blendhonning
5 Sjarlottløk
4 ss parmasan
Fersk persille

Kok perlepoteter al dente. Kutt steinsoppen i litt store terninger. Brun raskt sopp og poteter i var olje i stekepanne. Smak til med salt og pepper. Vend inn blendhonning mot slutten og gi dem en karamellisert overflate. Legg potetene og soppen i en ildfast form. Skjær sjalottløk i tynne skiver, bre over formen og avslutt med litt revet parmesan på toppen. Server med persille.