Oppskrift fra kokkene på Nektar vinbar i Oslo
Klokkelynghonning fra ByBi premium honning sortimentet

Perfekt til grillpølser (deilig også i salat og på fiskeburger). Lagres i lukket glass i kjøleskap. Deilig å mikse inn litt sennepskorn om du ønsker litt sterkere smak.

Ingredienser 

1 kg løk
200 g hvitvinseddik
200 g vann
100 g tørr sherry (du kan bruke hvitvin istedenfor, eller droppe helt)
150 g klokkelynghonning
1 ss tørket dill
½ ts salt
Pepper
2 laurbærblad

Slik gjør du

Kutt løk i tynne ringer på ca 5 mm, eller kutt i små biter etter ønske og rens i kaldt vann noen minutter

Varm opp eddik, vann, sherry, laurbærblad og 125 g av honningen, hold under 40 grader så bevares honningens smak og helsegevinst. Legg i løken og la vannet varmes opp igjen. Kjøl av og sett i kjøleskap.

Når avkjølt, bland inn resten av honningen, salt, pepper og dill.

Om honningen

Klokkelynghonning er en særdeles smaksrik honning, med frisk syrlighet, dypt urtepreg, aromatisk floralitet med en bitterhet i avslutningen. Klokkelynghonning er svært sjelden. Lyngarten vokser i kystlyngheiene fra Portugal til Helgelandskysten. Kystområder sterkt jo utbygget, hele 95% av kystlyngheiene er forsvunnet. De resterende 5% har sterke vern både i EU og i Norge. I tillegg er det å høste ut klokkelynghonning en stor jobb, mye større enn for annen honning. Svært få birøktere tar på seg dette strevet. Denne honningen er like ukjent i EU som den er i Norge. Håkon Tjøstheim er av de få som tar strevet. Håkon er 85 år, i 75 av dem har han røktet bier. Han er en nestor, velkjent i hele røkter-Norge for sin kyndighet og for følsomhet for sine bier. Bigården hans står ute i lyngheiene nord for Skudeneshavn på Karmøy.


Nektar Vinbar

Nektar Vinbar holder til i et lite rødt trehus på Fredensborgveien. Huset er fylt til randen av vin fra små produsenter med adresse og respekt for naturen. Maten de serverer lages av råvarer fra bærekraftig og helst økologisk og biodynamisk produksjon med dyrevelferd i fokus, så mye som mulig fra Norske bønder.