Oppskrift fra kokkene på Nektar vinbar i Oslo
Klokkelynghonning fra ByBi premium honning sortimentet

Ingredienser 

1kg Hovelsrud kyllingvinger
125 Gochujang paste
50ml soyasaus
40g raspet ingefær
40g rasped hvitløk
150g blendhonning
5 ss klokkelynghonning
125ml risedikk
2tbsp chilli flak
1tsp sesam olje
250g vann
1tsp salt

SALTLAKE
100g salt
1ltr vann

Slik gjør du

Glasur

Kombiner alle ingrediensene i en kjele og la det småkoke på middels varme. Bruk så en stavmikser for å få glasuren jevn. Du kan tilsette litt maizena for å tykne glasuren hvis du føler den er for tynn.

Kyllingvinger i saltlake

Bland salt og vann og bruk en stavmikser for å blande til saltet er oppløst i vannet. Tilsett kyllingvingene og dekk til. Sett det i kjøleskapet i 45 minutter. Hell saltvannet fra vingene og skyll dem godt. Tørk vingene deretter forsiktig med kjøkkenpapir. Smør vingene med litt matolje og legg dem på bakepapir på en stekeplate. Stek dem på 210°C i 15-20 minutter, til de er gyldne. Legg vingene i en bolle og dekk dem med glasuren. Sprinkle over klokkelynghonning, som gir en frisk syrlig og urtete aroma til retten. Om det blir glasur til overs så kan du lagre kjølig til senere bruk. Pynte vingene med sesamfrø, gressløk, vårløk og chili.

Om honningen

Klokkelynghonning er en særdeles smaksrik honning, med frisk syrlighet, dypt urtepreg, aromatisk floralitet med en bitterhet i avslutningen. Klokkelynghonning er svært sjelden. Lyngarten vokser i kystlyngheiene fra Portugal til Helgelandskysten. Kystområder sterkt jo utbygget, hele 95% av kystlyngheiene er forsvunnet. De resterende 5% har sterke vern både i EU og i Norge. I tillegg er det å høste ut klokkelynghonning en stor jobb, mye større enn for annen honning. Svært få birøktere tar på seg dette strevet. Denne honningen er like ukjent i EU som den er i Norge. Håkon Tjøstheim er av de få som tar strevet. Håkon er 85 år, i 75 av dem har han røktet bier. Han er en nestor, velkjent i hele røkter-Norge for sin kyndighet og for følsomhet for sine bier. Bigården hans står ute i lyngheiene nord for Skudeneshavn på Karmøy.

Klokkelynghonning er som vi forstår en særdeles smaksrik honning, som egner seg som smaksforsterker, altså som krydder eller til marinade. Ønsker du å bruke honning mest for sin sødme, istedenfor sukker, gjør du et klokt valg. Sukker har jo null næring og påvirker blodsukkeret svært negativt – stikk i motsetning til honning. Da velger du en honning som ikke har en særegen smaksrikdom. Vi anbefaler en norsk flerblomstret honning, fx en blend, eller en sommerhonning.


Nektar Vinbar

Nektar Vinbar holder til i et lite rødt trehus på Fredensborgveien. Huset er fylt til randen av vin fra små produsenter med adresse og respekt for naturen. Maten de serverer lages av råvarer fra bærekraftig og helst økologisk og biodynamisk produksjon med dyrevelferd i fokus, så mye som mulig fra Norske bønder.