ByBi Birøktakademiet, Fagkveld

Honning og sensorikk

Velkommen til en lærerik dag inn i honningens komplekse verden.

En birøkter kjenner sitt landskap, slik den franske vinbonden kjenner sitt terroir. For vurdere nektarflyt og planlegge for høsting av ulike honningtyper, studerer birøkteren vegetasjon rundt bigården og ulike blomstringsrytmer, værprognoser og pollenvarsling.

Sensorisk analyse av honning er en like avansert disiplin som den som brukes for vin, olje eller ost. I denne workshopen vil vi diskutere hvordan å identifisere aromaer i honning, og hvordan vi vurderer honning som dommere i NM. Du vil også få muligheten til å smake gullmedalje-vinnende, utsøkte norske honninger og underlige utenlandske honninger med overraskende smaksprofil.

Vi inviterer deg til å ta med din egen honning. Du vil lære å gjenkjenne og beskrive aromaer i denne – og slik få tips til å utarbeide fristende beskrivelser på etikettene. Vi bruker sensoriske sjekklister, standard fargeguid og aromahjul for honning.

Kurssted: TBD

Kursholdere: Ragna Ribe Jørgensen og Idil Akdos

Ragna Ribe Jørgensen er sertifisert birøkter og faglig rådgiver i ByBi. Hun er utdannet honningsensoriker ved italienske Albomiele. Hun er dommer i NM i Honning og i norske lokalmesterskap. Idil Akdos er sertifisert birøkter og faglig leder i ByBi. Hun er lærling med Ragna Jørgensen om honningsensorikk.