ByBi Birøktakademiet, Fagkveld
Honning og sensorikk
En birøkter kjenner sitt landskap, slik den franske vinbonden kjenner sitt terroir. For vurdere nektarflyt og planlegge for høsting av ulike honningtyper, studerer birøkteren vegetasjon rundt bigården og ulike blomstringsrytmer, værprognoser og pollenvarsling.
Sensorisk analyse av honning er en like avansert disiplin som den som brukes for vin, olje eller ost. I denne workshopen vil vi diskutere hvordan å identifisere aromaer i honning, og hvordan vi vurderer honning som dommere i NM. Du vil også få muligheten til å smake gullmedalje-vinnende, utsøkte norske honninger og underlige utenlandske honninger med overraskende smaksprofil.
Vi inviterer deg til å ta med din egen honning. Du vil lære å gjenkjenne og beskrive aromaer i denne – og slik få tips til å utarbeide fristende beskrivelser på etikettene. Vi bruker sensoriske sjekklister, standard fargeguid og aromahjul for honning.
Kurssted: TBD
Kursholdere: Ragna Ribe Jørgensen og Idil Akdos
Ragna Ribe Jørgensen er sertifisert birøkter og faglig rådgiver i ByBi. Hun er utdannet honningsensoriker ved italienske Albomiele. Hun er dommer i NM i Honning og i norske lokalmesterskap. Idil Akdos er sertifisert birøkter og faglig leder i ByBi. Hun er lærling med Ragna Jørgensen om honningsensorikk.
- Dato 9. oktober 2025
- Tidspunkt 17:00 – 18:30
- Sted Gartneriet på Bygdø Kongsgård
- Pris 250 kr
-
Kontaktperson
Idil Akdos
Faglig lederIdil er utdannet agroøkolog fra NMBU, biolog, og sertifisert birøkter, grunnlegger av Local Buzz Andelsbirøkterlag og har tidligere jobbet med pedagogikk i NMBU, urbant landbruk og sosialt entreprenørskap i Oslo Living Lab og som gårdsleder i økologisk landbruk i Linnestad Gård. Som faglig leder har hun ansvar for Birøktakademiet, Pollinatorskolen og andre kurs, samt med birøkt på ByBis egne bigårder og Local Buzz, honningproduksjon og lokallagstjenester, og kunnskapsformidling for bedrifter og publikum. Idil er opptatt av naturbasert læring, kompetanseheving innen lokal matproduksjon og kunnskapsformidling om koblingen mellom bier og trær.