Vi har gjort flere endringer for å gi deg større valgfrihet og senket prisen. Mange har ønsket seg mer fleksibilitet, derfor har vi brutt kurset ned i komponenter, slik at du kan velge innhold etter egne behov.

Den teoretiske delen er nå digital! Dette betyr at du kan strømme innholdet og se opptakene igjen og igjen. Det gir flere muligheten til å delta, og dermed får vi enda flere birøktere – akkurat slik vi ønsker det!

Birøktakademiet er et omfattende og integrert kurs som kombinerer teoretisk og praksisbasert kompetansebygging for nybegynnere. Vårt mål er å hjelpe deg å utvikle deg som en selvsikker, kunnskapsrik og dyktig birøkter, som forstår det komplekse forholdet mellom pollinatorer og natur og de skremmende effektene av klimaendringer i birøkt. Vårt kurs er en fin arena for å knytte nettverk med andre som deler interessen for bier og birøkt.

Birøktakademiet er åpent for alle, med eller uten bier, om du bor i by eller ikke. ByBi har vært en betydelig pedagogisk aktør på birøkterarenaen siden 2013. Hvert år arrangerer ByBi grunnkurs, fagkvelder og andre kurs som er pent å pirre nysgjerrigheten til aspirerende birøktere.

Dette skjemaet er laget slik at du skal kunne tilpasse det slik du vil ha det! Trykk på det som passer deg, og legg til så mange- eller få deler du ønsker.

  • Hver teorikveld holdes digitalt mellom kl 17:00-20:00. Teorikvelder inkluderer presentasjoner av kursholderne våre og diskusjoner om spørsmålene deres.
  • Du får tilsendt presentasjoner og mer i forkant av hvert treff.
  • I tillegg kommer 6 fysiske praksis med våre erfarne birøktere. Praksisen ute er væravhengig og foregår i ulike bygårder. Vi skal koordinere en annen dag hvis det ikke er mulig å røkte denne dagen.
  • Deltagere vil på forhånd motta en liste over hva de skal observere under økten. Hvert besøk er en interaktiv workshop hvor vi diskuterer månedens temaer basert på det vi observerer ved bikubene. Vi vil vise deg hvordan vi arbeider med biene og hvordan vi tar beslutninger under ulike omstendigheter. På denne måten vil du forankre det teoretiske innholdet i praksis. 
  • Du kan delta på honninghøsting i våre urbane bigårder på slutten av juni og august.
  • Vi organiserer slyngedager der vi viser deg hvordan honning slynges og bruk av slyngetutsyret i vårt eget slyngerommet på Bygdø Kongsgård i juli, august og oktober.
  • Læringsplatform på Miro med rikt innhold: relevante videoer, podkaster, blogg og andre ressurser for hver måned. Du vil kunne beholde læringsplatformen etter kurset.
  • Gratis fagkvelder
  • Ikke bekymre deg hvis du går glipp av noen klasser i år. Du kan delta gratis på tre teorideler i 2026. Dette gjelder ikke for bigårdsbesøk.
  • Fadderskap: digitalt, mellom april-september, på engelsk
  • Omvisning på Gartneriets markedshage for å koble gode hagearbeid med gode levevilkår for pollinatorer
  • Seminar om småskala birøkting og økonomiske løsninger

Svein Heggedal

Svein er pedagog og lokallagsleder i Fet birøkterlag. Han har over 40 år erfaring som birøkter, og har vært ansvarlig for det birøkterfaglige innholdet i ByBis grunnkurs siden 2012.

Ragna Ribe Jørgensen


Ragna er idéhistoriker, medgrunnlegger av ByBi, «Årets birøkter» 2019 og leder for ByBi HonningHub.

Idil Akdos


Idil er agroøkolog og faglig leder i ByBi, grunnlegger av Local Buzz og har tidligere jobbet med urbant landbruk og sosialt entreprenørskap i Oslo Living Lab og Nabolagshager.

bier-og-birokting-i-by-og-bygd-coverimage-9788248915157-org

Bier og birøkting i by og bygd

Ragna R. Jørgensen, 2021

Ingar’sis birøkt

Roar Ree Kirkevold basert på Ingar Tallakstad Lies kunskap.

Idil

Idil Akdos

Kontakt meg for spørsmål om kurset, betaling eller hva enn du lurer på! Idil@bybi.no

  • 27. februar 2025 til 29. november 2025
  • Gartneriet på Bygdø Kongsgård

Detaljert sesongplan

Dette blir første gang vi møtes. Vi ønsker å invitere til en engasjerende prat med Idil Akdos, på engelsk. Idil vil gi en spennende introduksjon til bier og birøkt og en oversikt over en sesong med bier. Dette er også en mulighet til å bli kjent med hverandre og lære om deres motivasjoner og forventninger! 

Temaer:
  • Hvem er ByBi?
  • Honningbienes historie
  • Bienes anatomi
  • Bigårdsplassering
  • Kjøp av bifolk og utstyr
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
Læringsutbytter:
  • Kjenne til ByBis operasjoner og medlemstjenester
  • Lære alt om kjøp av bier
  • Kjenne til honningbienes historie, kulturell betydning og tidlig interaksjon mellom menneske og honningbier
  • Forstå hvor det passer best som bigårdsplass
  • Kunnskap om bienes anatomi 
  • Kjenne til status i bikubene tidlig på våren: vårutflukt, rengjøring
Temaer:
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
  • Bienes utvikling: Individ og samfunn
  • Fordeling av arbeid
  • Birøkt i Norge
  • Andre insekter 
  • Lover og regler
  • Kube- og røkterutstyr
  • Bienes produkter
Læringsutbytter:
  • Kjenne til status i bikubene på våren
  • Forstå individ og samfunn og hvordan bier utvikler
  • Kunnskap om norsk birøkt generelt
  • Kunnskap og gjeldende lover og regler, støtteordninger
  • Kjenne til de andre insekter og om diskusjonen rundt konkurransen mellom honningbier og andre pollinatorer
  • Kjenne til bikuber og andre utstyr
  • Kjenne til hvor og hvordan man kan få kjøpt bifolk og utstyr
  • Kjenne til bienes produkter
Læringsutbytter:
  • Forstå hvordan å tenne en røyker riktig
  • Kjenne til å være komfortabel rundt bier
  • Kjenne til å åpne en bikube 
  • Trener å ta notater
  • Forstå faktorene ved vår-evaluering
  • Forstå hvordan og hva skal observeres inne i bikuben 
  • Forstå hvordan å evaluere fôrstatus
Temaer:
  • Introduksjon til utstyr
  • Slyngerom organisering
  • Byggevoks i rammer: Voksinnsmelting 
Læringsutbytter:
  • Kjenne til de forskjellige delene av bikuben og slyngeutstyr
  • Kjenne til hvordan smeltes byggevoks i rammer
Temaer:
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
  • Trekk
  • Sverming: forebygging, svermerus, svermeinnhenting, avlegger
  • Skaffe bier og neste skritt
Læringsutbytter:
  • Kjenne til status i bikubene sent på våren
  • Kjenne til lokale klimaforhold
  • Forstå faktorene som påvirker trekket og pollinering
  • Kjenne til de viktigste trekkplantene gjennom året
  • Forstå hvordan å forebygge svermering
  • Forstå hvordan å stoppe svermerus
  • Forstå hvordan å lage avleggere 
  • Forstå hva som er de viktigste før du etablerer dine nye bikuber
Læringsutbytter:
  • Forstå hvordan man vurderer bistyrke og bikubesituasjon i forhold til trekk
  • Kjenne til ulike stadier av yngel
  • Forstå hvordan en fin tavle ser ut
  • Forstå hvordan å lage avlegger
Temaer:
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
  • Sverming repetisjon
  • Lokal flora og pollinering
  • Pollineringsindustri
  • Dronningen 
  • Bienes dansespråk
  • Pollen, nektar og honningdugg
  • Urbant birøkt
  • Fôringskar
Læringsutbytter:
  • Forstå bienes rolle i lokal og global pollinering
  • Forstå bienes næringskilder: nektar, pollen og honningdugg
  • Hvordan takle dronningsrelaterte utfordringer
  • Lære om bienes oppførsel: dansespråk og duftspråk
  • Forstå fôringtyper og fôring i perioder uten trekk
Læringsutbytter:
  • Optimale forholdene for bier: plass, ventilasjon, sverming
  • Forstå birøkterens jobb i svermeforebygging og med å stoppe svermerus i praksis
  • Forseglet honning vs nektar…når er det på tide å høste honningen?
  • Lære om varroa-telling om sommeren

Vi deler oss i grupper og hjelper til ByBis RøkterCrew med høsting fra våre urbane bigårder (Oscarshall, Gartneriet, Dronningparken osv). 

Vi deler oss i grupper og slynger honning på ByBi sitt eget slyngerom. Vi vil fokusere på hvordan man bruker utstyret effektivt og sikkert, tips og triks for slyngingsprosessen, samt hygieneregler.

4.juli – 14:00-18:00

03.august – 15:00-18:00

01.oktober – 15:30-19:00

Temaer:
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
  • Honninghøsting
  • Slynging
  • Tavleanalyse
  • Høststell
  • Innvintring
  • Tavlelager og vokssmelting
  • Naturlig-vis birøkt
Læringsutbytter:
  • Når og hvordan høster vi honningen
  • Poding, røring, høsting
  • Hvordan ser en fin tavle ut
  • Riktig blanding og mengde fôr August/September
  • Krav til god innvintring
  • Kontroll av bistyrke før innvintring
  • Hvordan behandler vi voksen
  • Få oversikt over naturlig birøktpraksis
Læringsutbytter:
  • Forstå god overgang til høsten og krav til innvintring
  • Vurdere bistyrke 
  • Bruk av bitømmer

Vi deler oss i grupper og hjelper til ByBis RøkterCrew med høsting fra våre urbane bigårder (Oscarshall, Gartneriet, Dronningparken, og Det Norske Teatret, Clarion Hotel the Hub, Gunerius takbigård). 

Temaer:
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
  • Honninghistorikk
  • Honningbehandling
  • Regler om honning
  • Sykdom og parasitter
  • Vinterstell i bigården
  • Sertifisering
Læringsutbytter:
  • Honning som medisin
  • Hva gjør vi med honning etter høsting
  • Lære om reglene om honning-merking
  • Diskutere hvordan hever vi verdien av norsk honning
  • Overgang til vinter
  • Birøkterens forebygennde tiltak mot sykdommer og parasitter
  • Hvordan identisifierer sykdommer
  • Varroabekjempelse

En birøkter kjenner sitt landskap, slik den franske vinbonden kjenner sitt terroir. For vurdere nektarflyt og planlegge for høsting av ulike honningtyper, studerer birøkteren vegetasjon rundt bigården og ulike blomstringsrytmer, værprognoser og pollenvarsling.

Sensorisk analyse av honning er en like avansert disiplin som den som brukes for vin, olje eller ost. I denne workshopen vil vi diskutere hvordan å identifisere aromaer i honning, og hvordan vi vurderer honning som dommere i NM. Du vil også få muligheten til å smake gullmedalje-vinnende, utsøkte norske honninger og underlige utenlandske honninger med overraskende smaksprofil.

Vi inviterer deg til å ta frem din egen; du vil lær med oss å gjenkjenne og beskrive aromaer! Vi bruker sensoriske sjekklister, standard fargeguider og aromahjul for honning.

  • How to develop a beekeeping-enterprise
  • Sales and marketing strategies
  • How to price your honey?
  • Short food supply chains
  • Andelsbirøkterlag
  • Where to find funds, how to apply

Her lærer vi alt om oksalsyrebehandlingen mot varroamidden. Vi gjør behandlingen sammen og diskuterer deretter eventuelle spørsmål om behandlingen.