ByBi Birøktakademi

Birøktakademiet 2025

Birøktakademiet er et omfattende og integrert kurs som kombinerer teoretisk og praksisbasert kompetansebygging i stedet for et grunnkurs for nybegynnere. Vårt mål er å hjelpe deg å utvikle deg som en selvsikker, kunnskapsrik og dyktig birøkter, som forstår det komplekse forholdet mellom pollinatorer og natur og de skremmende effektene av klimaendringer i birøkt. Vårt kurs er en fin arena for å knytte nettverk med andre som deler interessen for bier og birøkt.

SESONGPLAN FOR 2025

  • Hvert teorikveld holdes mellom kl 17:00-20:00 på Gartneriet. Teorikvelder inkluderer presentasjoner av kursholderne våre og diskusjoner om spørsmålene deres.
  • Du får tilsendt presentasjonen og mer til å stimulere dere i forkant av hvert treff.
  • I tillegg kommer 6 fysiske praksis med våre erfarne birøktere. Praksisen ute er væravhengig og foregår i ulike bygårder. Vi skal koordinere en annen dag hvis det ikke er mulig å røkte denne dagen.
  • Deltagere vil på forhånd motta en liste over hva de skal observere under økten. Hvert besøk er en interaktiv workshop hvor vi diskuterer månedens temaer basert på det vi observerer ved bikubene. Vi vil vise deg hvordan vi arbeider med biene og hvordan vi tar beslutninger under ulike omstendigheter. På denne måten vil du forankre det teoretiske innholdet i praksis. 
  • Du kan delta på honninghøsting i våre urbane bigårder på slutten av juni og august.
  • Vi organiserer slyngedager der vi viser deg hvordan slynges honning, hvordan brukes slyngetutsyret, i vårt eget slyngerommet på Bygdø Kongsgården i august, september og oktober.
  • Læringsplatform med rikt innhold: Du vil kunne beholde etter kurset
  • Gratis ByBi medlemskap
  • Gratis fagkvelder
  • Låne bidrakt
  • Ikke bekymre deg hvis du går glipp av noen klasser i år. Du kan delta gratis på tre teorideler i 2026. Dette gjelder ikke for bigårdsbesøk.
  • Fadderskap: digitalt, mellom april-september, på engelsk
  • Omvisning på Gartneriets markedshage for å koble gode hagearbeid med gode levevilkår for pollinatorer
  • Webinar om småskala birøkting og økonomiske løsninger

Denne helhetlige pedagogikken vil tillate deg å implementere teorien fra klasserommet til faktiske situasjoner ved bikuber. Vi tror denne utdannelsen/trening vil skape et solid grunnlag for din vellykkede fremtid innen birøkt og i arbeidet med å beskytte pollinatorer.

LÆREBØKER

Følgende pensumbøker er inkludert i kurset.

  • «Bier og birøkting i by og bygd» av Ragna R. Jørgensen, 2021
  • «Ingar’sis birøkt» av Roar Ree Kirkevold basert på Ingar Tallakstad Lies kunskap.

BIGÅRDSBESØK

På grunn av åpen yngelråte vil ByBi utarbeide retningslinjer og protokoller for bigårdsbesøk. Disse vil bli ferdigstilt til våren og annonsert før praksis begynner, i tråd med den aktuelle situasjonen for sykdommen.

BEEBasic 27. januar mandag 17:00-18:30 TBA
BEEBasic 27. februar torsdag 17:00-18:30 TBA
Fagkveld: Utvintring og utvikling i bier 13. mars torsdag 17:00-18:30 TBA
Teoridel 1 27. mars torsdag 17:00-20:00 Gartneriet Spiseri
Teoridel 2 24. april torsdag 17:00-20:00 Gartneriet Spiseri
Bigårdsbesøk 1 27. april søndag 12:00-13:30 Gartneriet hovedbigård
Fadderskap

Veiledning om kjøp av bier og utstyr, etablering av bigård

28. april mandag 16:00-17:00 Digitalt møte
Vokssmelting-aktivitet 5. mai mandag 16:30-18:00 Slyngerommet på Bygdø Kongsgård
Fagkveld: Alt om sverming 12. mai mandag 17:00-18:30 Gartneriet hovedbigård
Teoridel 3 22. mai torsdag 17:00-20:00 Gartneriet Spiseri
Bigårdsbesøk 2 26. mai mandag 17:00-18:30 TBA
Fadderskap

Veiledning om sverming

2. juni mandag 16:00-17:00 Digitalt møte
Fagkveld: Dronning(avl) 5. juni torsdag 17:00-18:30 Gartneriet hovedbigård
Teoridel 4 12. juni torsdag 17:00-20:00 Gartneriet Spiseri
Bigårdsbesøk 3 16. juni mandag 17:00-18:30 TBA
Fadderskap

Veiledning om sommerutvikling, høsting og auguststell

30. juni mandag 16:00-17:00 Digitalt møte
Honninghøsting 1-6 juli ByBis bigårder
Slyngedag 1-6 juli Slyngerommet på Bygdø Kongsgård
Fagkveld: Forberede til god overvintring (hybrid møte) 4. august mandag 17:00-18:30 TBA
Gartneriet omvisning 21. august torsdag Gartneriet
Teoridel 5 21. august torsdag 17:00-20:00 Gartneriet Spiseri
Bigårdsbesøk 4 25. august mandag Dronningparken
Fadderskap

Veiledning om honning og innvintring

1. september mandag 16:00-17:00 Digitalt møte
Honninghøsting 1-14 september ByBis bigårder
Slyngedag 1-14 september Slyngerommet på Bygdø Kongsgård
Teoridel 6 18. september torsdag 17:00-20:00 Gartneriet Spiseri
Slyngedag 1. oktober onsdag 16:00-19:00 Slyngerommet på Bygdø Kongsgård
Bigårdsbesøk 5
Honning og sensorikk
9. oktober torsdag 17:00-18:30 Gartneriet Spiseri
Economic solutions for small scale beekeepers 30. oktober torsdag 17:00-18:15 Digitalt møte
Bigårdsbesøk 6
Varroabehandling
29. november lørdag 12:00-13:00 Clarion the Hub

Klikk her for å se modulene, da du kan ta kurset i deler!!

Rull ned for mer informasjon om kursdelene ⬇⬇⬇

FAGLÆRERE

SVEIN HEGGEDAL er pedagog og lokallagsleder i Fet birøkterlag. Svein har over 40 års erfaring som birøkter, og har vært ansvarlig for det birøkterfaglige innholdet i ByBis grunnkurs siden 2012. 

RAGNA RIBE JØRGENSEN er idéhistoriker, medgrunnlegger av ByBi, «Årets birøkter» 2019 og leder for ByBi HonningHub.

IDIL AKDOS er agroøkolog og faglig leder i ByBi. Hun er også grunnlegger av Local Buzz andelsbirøkterlag og har tidligere jobbet med urbant landbruk og sosialt entreprenørskap i Oslo Living Lab og Nabolagshager.


DETALJERT SESONGPLAN

BeeBasic: en introduksjon til birøkt >> 27.februar torsdag kl 17, TBA

Dette blir første gang vi møtes. Vi ønsker å invitere til en engasjerende prat med Idil Akdos, på engelsk. Idil vil gi en spennende introduksjon til bier og birøkt og en oversikt over en sesong med bier. Dette er også en mulighet til å bli kjent med hverandre og lære om deres motivasjoner og forventninger! 

Teoridel 1 >> 27.mars torsdag kl 17, Gartneriet Spiseri
Temaer:
  • Hvem er ByBi?
  • Honningbienes historie
  • Bigårdsplassering
  • Bienes anatomi
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
Læringsutbytter:
  • Kjenne til ByBis operasjoner og medlemstjenester
  • Lære alt om kjøp av bier gjennom ByBi
  • Kjenne til honningbienes historie, kulturell betydning og tidlig interaksjon mellom menneske og honningbier
  • Forstå hvordan å velge en egnet bigårdsplass
  • Kunnskap om bienes anatomi 
  • Kjenne til status i bikubene tidlig på våren: vårutflukt, rengjøring
Teoridel 2 >> 24.april torsdag kl 17, Gartneriet Spiseri
Temaer:
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
  • Bienes utvikling: Individ og samfunn
  • Fordeling av arbeid
  • Birøkt i Norge
  • Urban birøkt
  • Andre insekter 
  • Lover og regler
  • Kube- og røkterutstyr
  • Bienes produkter
Læringsutbytter:
  • Kjenne til status i bikubene på våren
  • Forstå individ og samfunn og hvordan bier utvikler
  • Kunnskap om norsk birøkt generelt
  • Kunnskap og gjeldende lover og regler, støtteordninger
  • Kjenne til urban birøkt i Oslo
  • Kjenne til de andre insekter og om diskusjonen rundt konkurransen mellom honningbier og andre pollinatorer
  • Kjenne til bikuber og andre utstyr
  • Kjenne til hvor og hvordan man kan få kjøpt bifolk og utstyr
  • Kjenne til bienes produkter
Bigårdsbesøk 1 >> 27.april søndag kl 17, Gartneriet hovedbigård
Læringsutbytter:
  • Forstå hvordan å tenne en røyker riktig
  • Kjenne til å være komfortabel rundt bier
  • Kjenne til å åpne en bikube 
  • Trener å ta notater
  • Forstå faktorene ved vår-evaluering
  • Forstå hvordan og hva skal observeres inne i bikuben 
  • Forstå hvordan å evaluere forstatus
Fadderskap >> 28.april kl 16, digitalt møte
Dugnad >> 5.mai kl 16:30-18:00
Temaer:
  • Introduksjon til utstyr
  • Slyngerom organisering
  • Byggevoks i rammer: Voksinnsmelting 
Læringsutbytter:
  • Kjenne til de forskjellige delene av bikuben og slyngeutstyr
  • Kjenne til hvordan smeltes byggevoks i rammer
Teoridel 3 >> 22.mai torsdag kl 17, Gartneriet Spiseri
Temaer:
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
  • Trekk
  • Sverming: forebygging, svermerus, svermeinnhenting, avlegger
  • Skaffe bier og neste skritt
Læringsutbytter:
  • Kjenne til status i bikubene sent på våren
  • Kjenne til lokale klimaforhold
  • Forstå faktorene som påvirker trekket og pollinering
  • Kjenne til de viktigste trekkplantene gjennom året
  • Forstå hvordan å forebygge svermering
  • Forstå hvordan å stoppe svermerus
  • Forstå hvordan å lage avleggere 
  • Forstå hva som er de viktigste før du etablerer dine nye bikuber
Bigårdsbesøk 2 >> 26.mai mandag kl 17, takbigård
Læringsutbytter:
  • Forstå hvordan man vurderer bistyrke og bikubesituasjon i forhold til trekk
  • Kjenne til ulike stadier av yngel
  • Forstå hvordan en fin tavle ser ut
  • Forstå hvordan å lage avlegger
Fadderskap 2 >> 2.juni mandag kl 16, digitalt møte
Teoridel 4 >> 12.juni torsdag kl 17, Gartneriet Spiseri
Temaer:
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
  • Lokal flora og pollinering
  • Pollineringsindustri
  • Dronningen 
  • Bienes dansespråk
  • Pollen, nektar og honningdugg
  • Urbant birøkt
  • Foringskar
Læringsutbytter:
  • Forstå bienes rolle i lokal og global pollinering
  • Forstå bienes næringskilder: nektar, pollen og honningdugg
  • Hvordan takle dronningsrelaterte utfordringer
  • Lære om bienes oppførsel: dansespråk og duftspråk
  • Forstå foringtyper og foring i perioder uten trekk
Bigårdsbesøk 3 >> 16.juni mandag kl 17, bigård på et kommunale område
Læringsutbytter:
  • Sørg for at bier har de optimale forholdene for å utvikle seg
  • Forstå birøkterens jobb i svermeforebygging og med å stoppe svermerus i praksis
  • Lære om hvordan å lage avlegger
  • Lære om varroa-gjennomgangen om sommeren
Fadderskap 3 >> 30.juni mandag kl 16, digitalt møte
Honninghøsting – sommer >> 01-06 juli, TBA

Vi deler oss i grupper og hjelper til ByBis RøkterCrew med høsting fra våre urbane bigårder (Oscarshall, Gartneriet, Dronningparken osv). 

Teoridel 5 >> 21.august torsdag kl 17, Gartneriet Spiseri
Temaer:
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
  • Honninghøsting
  • Slynging
  • Tavleanalyse
  • Høststell
  • Innvintring
  • Tavlelager og vokssmelting
  • Naturlig-vis birøkt
Læringsutbytter:
  • Når og hvordan høster vi honningen
  • Poding, røring, høsting
  • Hvordan ser en fin tavle ut
  • Riktig blanding og mengde fôr August/September
  • Krav til god innvintring
  • Kontroll av bistyrke før innvintring
  • Hvordan behandler vi voksen
  • Få oversikt over naturlig birøktpraksis
Bigårdsbesøk 4 >> 25.august mandag kl 17, Dronningparken
Læringsutbytter:
  • Forstå god overgang til høsten og krav til innvintring
  • Vurdere bistyrke 
  • Bruk av bitømmer
Fadderskap 4 >> 01.september mandag kl 16, digitalt møte
Honninghøsting >> 01-14 september

Vi deler oss i grupper og hjelper til ByBis RøkterCrew med høsting fra våre urbane bigårder (Oscarshall, Gartneriet, Dronningparken, og Det Norske Teatret, Clarion Hotel the Hub, Gunerius takbigård). 

Slyngedager >> August, september, oktober, Bygdø Kongsgård

Vi deler oss i grupper og slynger honning på ByBi sitt eget slyngerom. Vi vil fokusere på hvordan man bruker utstyret effektivt og sikkert, tips og triks for slyngingsprosessen, samt hygieneregler.

Teoridel 6 >> 18.september torsdag kl 17, Gartneriet Spiseri
Temaer:
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
  • Honninghistorikk
  • Honningbehandling
  • Regler om honning
  • Sykdom og parasitter
  • Vinterstell i bigården
  • Sertifisering
Læringsutbytter:
  • Honning som medisin
  • Hva gjør vi med honning etter høsting
  • Lære om reglene om honning-merking
  • Diskutere hvordan hever vi verdien av norsk honning
  • Overgang til vinter
  • Birøkterens forebygennde tiltak mot sykdommer og parasitter
  • Hvordan identisifierer sykdommer
  • Varroabekjempelse
Bigårdsbesøk 5, Honning og Sensorikk >> 9.oktober torsdag kl 17-18:30

En birøkter kjenner sitt landskap, slik den franske vinbonden kjenner sitt terroir. For vurdere nektarflyt og planlegge for høsting av ulike honningtyper, studerer birøkteren vegetasjon rundt bigården og ulike blomstringsrytmer, værprognoser og pollenvarsling.

Sensorisk analyse av honning er en like avansert disiplin som den som brukes for vin, olje eller ost. I denne workshopen vil vi diskutere hvordan å identifisere aromaer i honning, og hvordan vi vurderer honning som dommere i NM. Du vil også få muligheten til å smake gullmedalje-vinnende, utsøkte norske honninger og underlige utenlandske honninger med overraskende smaksprofil.

Vi inviterer deg til å ta frem din egen; du vil lær med oss å gjenkjenne og beskrive aromaer! Vi bruker sensoriske sjekklister, standard fargeguider og aromahjul for honning.

Webinar:  Small-scale beekeeping and economic solutions>>9.oktober torsdag kl 17
  • Hvordan utvikle en virksomhet som birøkter
  • Salgs- og markedsstrategier
  • Riktig prissetting av honning
  • Kortreist mat: Reko-ring og andre
  • Andelsbirøkterlag
Bigårdsbesøk 6, varroabehandling >> 29.november kl 12, Clarion Hotel the Hub takbigård

Her lærer vi alt om oksalsyrebehandlingen mot varroamidden. Vi gjør behandlingen sammen og diskuterer deretter eventuelle spørsmål om behandlingen.