Fordi honning består av mye sukkerstoffer – opptil 80% – har det lenge vært antatt at honning har samme helseødeleggende effekt som bordsukker. Men dette er feil. Omfattende studier utført ved University of Toronto viser at honning tvert imot bedrer verdier av blodsukker og kolesterol.
Forskningen involverte 1100 testpersoner som fikk 40 gram honning daglig over to uker. Resultatene var overraskende: honning » . . . lowered fasting blood glucose, total and LDL or ‘bad’ cholesterol, triglycerides, and a marker of fatty liver disease; it also increased HDL or ‘good’ cholesterol, and some markers of inflammation«.
Honning bør ikke spises uhemmet, men å erstatte bordsukker og annen sukkersirup med honning ser altså ut til å bidra til å redusere kardiovaskulær risiko. I Norge spiser vi ca 3-400 g honning pp i året, mens sukkerforbruket ligger på rundt 27 kg pp/år- så her har vi mye å hente.
Sukker er altså ´ikke bare sukker`. Sukker i form av honning inngår i en rekke fysiokjemiske sammenhenger som gir helsegevinster. De bioaktive prosessene her er så komplekse at mer forskning må til for å frariste honning dens hemmeligheter.
Forskningen ble støttet av the Canadian Institutes of Health Research, Canada Foundation for Innovation, the Ministry of Research and Innovation’s Ontario Research Fund, og Diabetes Canada.