Våre bigårder i Oslo er på Gartneriet Bygdø Kongsgård, Kongsgården, Oscarshall, Kampen og Dronningparken. Disse høster vi i to omganger gjennom sesongen. Sommerhonning er høstet i midten av juli og høsthonning i begynnelsen av september.
Vår honning
Honning er et fantastisk produkt, og for oss i ByBi er det viktig å formidle at #honningerikkebarehonning. For honning kan være alt fra lett, mild og søt, som bringebær- og sommerhonning, til intens og kompleks som honning fra røsslyng og honningdugg.
ByBi har fem bigårder i Oslo. Tre av dem ligger i de kongelige parker Oscarshall og Kongsgården på Bygdøy, og i Dronningparken som er del av Slottsparken. Kampen bigård er vår nyeste bigård fra 2022, og ligger i en privat bakhage. Vår hovedbigård ligger på Gartneriet Bygdøy Kongsgård, et økologisk drevet bynært landbrukssenter.
Bier på beite
Bier som beiter i Oslo er heldige. Oslo er nemlig del av Oslofjordfeltet med mye åpen grunnlendt kalkmark, en naturtype som gir et særdeles rikt biologisk mangfold. Biene finner også mye næringsrik og velduftende blomstring i de store parktrærne som byen vår smykker seg med. Særlig bør lindetrær nevnes, fordi disse gir et særegent og spennende mentolpreg på honningen. I barnålsskogene på Bygdøy og i Oslomarka finner biene honningdugg som gir verdifull næring på høsten når sesongens blomstring ebber ut. Dessuten bruker ikke Oslo kommune sprøytemidler i sine parker og grøntsoner.
Det er nektaren som biene beiter på som setter det kulinariske preget på honning. For å få et mangfold av ulike aromakarakterer, høster vi våre bigårder i to omganger gjennom sesongen. Sommerhonning høstes i midten av juli og høsthonning i begynnelsen av september. Vi holder også innhøstingene fra våre ulike bigårder separate. Selv om bigårdene ligger relativt nær hverandre, er det spennende å likevel finne at honningene blir svært ulike.
Honning prosessen
Våre honninger er produsert i et samspill mellom blomster og bier. Blomstene bestemmer smak og aroma, farge og tildels konsistens. Biene tilsetter nektaren enzymer og melkesyrebakterier, samt tørker nektaren ned fra ca 80% fuktighet til ca 20% – og slik modner nektaren til honning.
Vi har både flytende og kremet honning.
Den flytende er slynget rett ut av tavlene og tappet på glass, den kremete har vi forsiktig rørt i noen minutter i tre-fire dager for å styre honningens naturlige krystalliseringstendens til ønsket myk konsistens. Honningene er hverken varmebehandlet eller tilsatt fremmedstoffer. I den flytende honningen vil krystallisering oppstå over tid. Dette er en naturlig prosess og forringer ikke honningen. Noen honninger krystalliserer imidlertid ujevnt og grovkornet og gir en ubehagelig munnfølelse. Om du oppdager uønsket konsistens i din honning kan du sette honningglasset i vannbad på under 40◦ til krystallene smelter og honningen blir flytende igjen. Oppvarming under dette nivået endrer ikke honningens vesentlige karakter og sammensetning.
Du lagrer honningen din best kjølig (16-18 grader) og mørkt, gjerne i et kjøkkenskap. Honning er et levende produkt, så lagring over tid forringer kvaliteten og endrer smak og aroma.
Nå kommer det 2 forslag på hvordan vi kan presentere honningene våre. Under finner du forslag nr.1
Forslag nr.2
Kampen
Et animalsk preg i aroma mot silo og fermentert melk som endres til en varm rund smøraktig sødme i smak. Ren og myk munnfølelse.
Pris: 99,82
Kongsgården
En animalsk maskulin aroma som endres til lys og lett melkesjokolade-sødme i smak. Typisk vårhonning fra Bygdøy.
Pris: 99,82
Oscarshall
En varm og rund smørbukksødme i aroma og smak. Smaken får en syrlighet mot modent eple, avslutter tørt med et spennende chilli-sting.
Pris: 99,82
Dronningparken
Dufter avdempet av vanilje, smaksrik med en sødme av plomme og vanilje
Pris: 99,82
Kongsgården
Dufter dypt av krydder og treverk, med rik fruktig smak, hint av laurbærblad, lang ettersmak.
Pris: 99,82
Maridalen
Friske aromatiske rosetoner i aroma og smak, så treverk, grannåler og tørre krydder. Noe bitter med et spennende peppersting i avslutningen.
Pris:99,82
Vi jobber for å øke bevisstheten rundt honning som et gourmetprodukt og har derfor fokus på å tilby ulike stedsegne honninger med unike smaker fra våre bigårder i Oslo.
ByBis birøktermedlemmer bidrar også med honning fra en rekke forskjellige bydeler, så du kan finne opp til 15 unike honninger i ByBis sortiment – utsøkt honning med hver sin unike, stedsegne signatur!
ByBi er KSL-godkjent (Kvalitetssikring i landbruket) og alle våre birøktere er sertifiserte. Vår Oslo-honning er testet for byrelaterte giftstoffer og viser ikke detektbare nivåer