ByBi Birøktakademi
Birøktakademiet 2025
SESONGPLAN FOR 2025
Teorikveldene er fysiske, vi møtes månedlig på Gartneriet Spiseriet på Bygdø Kongsgård. Hvert treff holdes mellom kl 17:00-20:00.
Teorikveldene inkluderer presentasjoner av våre lærerne og diskusjoner rundt spørsmålene dere har. Dere får tilsendt info om temaer av månedene samt presentasjonen, videoer og andre læringsmateriell til å stimulere deg i forkant av hvert treff.
Bigårdsbesøkene foregår månedlig i ulike bigårder i Oslo. Deltagere mottar på forhånd en epost over hva som skal observeres under praksisen. Hvert besøk er en interaktiv workshop hvor vi diskuterer månedens temaer basert på det vi observerer ved bikubene. Vi vil vise deg hvordan vi arbeider med biene og hvordan vi tar beslutninger under ulike omstendigheter. På denne måten vil deg forankre det teoretiske innholdet i praksis.
- Deltakelse på høsting og slynging på ByBi sine bigårder.
- Læringsplatform: Miro med rikt innhold (videoer, blogger, bøker..) som deltakere vil kunne beholde etter kurset
- Gratis ByBi medlemskap: medlemstjenester (kjøp av bifolk, felles slyngerommet, ferdig oksalsyre..)
- Gratis fagkvelder
- Låne bidrakt og hansker
- Fadderskap: digitalt, mellom april-september, på engelsk
- Kan delta på 3 teorideler i 2026 gratis
Denne helhetlige pedagogikken vil tillate deg å implementere teorien fra klasserommet til faktiske situasjoner ved bikuber. Vi tror denne utdannelsen/trening vil skape et solid grunnlag for din vellykkede fremtid innen birøkt og i arbeidet med å beskytte pollinatorer.
LÆREBØKER
Følgende pensumbøker er inkludert i kurset.
- «Bier og birøkting i by og bygd» av Ragna R. Jørgensen, 2021
- «Ingar’sis birøkt» av Roar Ree Kirkevold basert på Ingar Tallakstad Lies kunskap.
BIGÅRDSBESØK
På grunn av åpen yngelråte vil ByBi utarbeide retningslinjer og protokoller for bigårdsbesøk. Disse vil bli ferdigstilt til våren og annonsert før praksis begynner, i tråd med den aktuelle situasjonen for sykdommen.
BEEBasic | 27. januar mandag | 17:00-18:30 | TBA |
BEEBasic | 27. februar torsdag | 17:00-18:30 | TBA |
Fagkveld: Utvintring og utvikling i bier | 13. mars torsdag | 17:00-18:30 | TBA |
Teoridel 1 | 27. mars torsdag | 17:00-20:00 | Gartneriet Spiseri |
Teoridel 2 | 24. april torsdag | 17:00-20:00 | Gartneriet Spiseri |
Bigårdsbesøk 1 | 27. april søndag | 12:00-13:30 | Gartneriet hovedbigård |
Fadderskap
Veiledning om kjøp av bier og utstyr, etablering av bigård |
28. april mandag | 16:00-17:00 | Digitalt møte |
Vokssmelting-aktivitet | 5. mai mandag | 16:30-18:00 | Slyngerommet på Bygdø Kongsgård |
Fagkveld: Alt om sverming | 12. mai mandag | 17:00-18:30 | Gartneriet hovedbigård |
Teoridel 3 | 22. mai torsdag | 17:00-20:00 | Gartneriet Spiseri |
Bigårdsbesøk 2 | 26. mai mandag | 17:00-18:30 | TBA |
Fadderskap
Veiledning om sverming |
2. juni mandag | 16:00-17:00 | Digitalt møte |
Fagkveld: Dronning(avl) | 5. juni torsdag | 17:00-18:30 | Gartneriet hovedbigård |
Teoridel 4 | 12. juni torsdag | 17:00-20:00 | Gartneriet Spiseri |
Bigårdsbesøk 3 | 16. juni mandag | 17:00-18:30 | TBA |
Fadderskap
Veiledning om sommerutvikling, høsting og auguststell |
30. juni mandag | 16:00-17:00 | Digitalt møte |
Honninghøsting | 1-6 juli | ByBis bigårder | |
Slyngedag | 1-6 juli | Slyngerommet på Bygdø Kongsgård | |
Fagkveld: Forberede til god overvintring (hybrid møte) | 4. august mandag | 17:00-18:30 | TBA |
Gartneriet omvisning | 21. august torsdag | Gartneriet | |
Teoridel 5 | 21. august torsdag | 17:00-20:00 | Gartneriet Spiseri |
Bigårdsbesøk 4 | 25. august mandag | Dronningparken | |
Fadderskap
Veiledning om honning og innvintring |
1. september mandag | 16:00-17:00 | Digitalt møte |
Honninghøsting | 1-14 september | ByBis bigårder | |
Slyngedag | 1-14 september | Slyngerommet på Bygdø Kongsgård | |
Teoridel 6 | 18. september torsdag | 17:00-20:00 | Gartneriet Spiseri |
Slyngedag | 1. oktober onsdag | 16:00-19:00 | Slyngerommet på Bygdø Kongsgård |
Bigårdsbesøk 5 Honning og sensorikk |
9. oktober torsdag | 17:00-18:30 | Gartneriet Spiseri |
Economic solutions for small scale beekeepers | 30. oktober torsdag | 17:00-18:15 | Digitalt møte |
Bigårdsbesøk 6 Varroabehandling |
29. november lørdag | 12:00-13:00 | Clarion the Hub |
Klikk her for å se modulene, da du kan ta kurset i deler!!
Rull ned for mer informasjon om kursdelene ⬇⬇⬇
FAGLÆRERE
SVEIN HEGGEDAL er pedagog og lokallagsleder i Fet birøkterlag. Svein har over 40 års erfaring som birøkter, og har vært ansvarlig for det birøkterfaglige innholdet i ByBis grunnkurs siden 2012.
RAGNA RIBE JØRGENSEN er idéhistoriker, medgrunnlegger av ByBi, «Årets birøkter» 2019 og leder for ByBi HonningHub.
IDIL AKDOS er agroøkolog og faglig leder i ByBi. Hun er også grunnlegger av Local Buzz andelsbirøkterlag og har tidligere jobbet med urbant landbruk og sosialt entreprenørskap i Oslo Living Lab og Nabolagshager.
DETALJERT SESONGPLAN
BeeBasic: en introduksjon til birøkt >> 27.februar torsdag kl 17, TBA
Dette blir første gang vi møtes. Vi ønsker å invitere til en engasjerende prat med Idil Akdos, på engelsk. Idil vil gi en spennende introduksjon til bier og birøkt og en oversikt over en sesong med bier. Dette er også en mulighet til å bli kjent med hverandre og lære om deres motivasjoner og forventninger!
Teoridel 1 >> 27.mars torsdag kl 17, Gartneriet Spiseri
Temaer:
- Hvem er ByBi?
- Honningbienes historie
- Bigårdsplassering
- Bienes anatomi
- Hva skjer i bigården aktuelt nå
Læringsutbytter:
- Kjenne til ByBis operasjoner og medlemstjenester
- Lære alt om kjøp av bier gjennom ByBi
- Kjenne til honningbienes historie, kulturell betydning og tidlig interaksjon mellom menneske og honningbier
- Forstå hvordan å velge en egnet bigårdsplass
- Kunnskap om bienes anatomi
- Kjenne til status i bikubene tidlig på våren: vårutflukt, rengjøring
Teoridel 2 >> 24.april torsdag kl 17, Gartneriet Spiseri
Temaer:
- Hva skjer i bigården aktuelt nå
- Bienes utvikling: Individ og samfunn
- Fordeling av arbeid
- Birøkt i Norge
- Urban birøkt
- Andre insekter
- Lover og regler
- Kube- og røkterutstyr
- Bienes produkter
Læringsutbytter:
- Kjenne til status i bikubene på våren
- Forstå individ og samfunn og hvordan bier utvikler
- Kunnskap om norsk birøkt generelt
- Kunnskap og gjeldende lover og regler, støtteordninger
- Kjenne til urban birøkt i Oslo
- Kjenne til de andre insekter og om diskusjonen rundt konkurransen mellom honningbier og andre pollinatorer
- Kjenne til bikuber og andre utstyr
- Kjenne til hvor og hvordan man kan få kjøpt bifolk og utstyr
- Kjenne til bienes produkter
Bigårdsbesøk 1 >> 27.april søndag kl 17, Gartneriet hovedbigård
Læringsutbytter:
- Forstå hvordan å tenne en røyker riktig
- Kjenne til å være komfortabel rundt bier
- Kjenne til å åpne en bikube
- Trener å ta notater
- Forstå faktorene ved vår-evaluering
- Forstå hvordan og hva skal observeres inne i bikuben
- Forstå hvordan å evaluere forstatus
Fadderskap >> 28.april kl 16, digitalt møte
Dugnad >> 5.mai kl 16:30-18:00
Temaer:
- Introduksjon til utstyr
- Slyngerom organisering
- Byggevoks i rammer: Voksinnsmelting
Læringsutbytter:
- Kjenne til de forskjellige delene av bikuben og slyngeutstyr
- Kjenne til hvordan smeltes byggevoks i rammer
Teoridel 3 >> 22.mai torsdag kl 17, Gartneriet Spiseri
Temaer:
- Hva skjer i bigården aktuelt nå
- Trekk
- Sverming: forebygging, svermerus, svermeinnhenting, avlegger
- Skaffe bier og neste skritt
Læringsutbytter:
- Kjenne til status i bikubene sent på våren
- Kjenne til lokale klimaforhold
- Forstå faktorene som påvirker trekket og pollinering
- Kjenne til de viktigste trekkplantene gjennom året
- Forstå hvordan å forebygge svermering
- Forstå hvordan å stoppe svermerus
- Forstå hvordan å lage avleggere
- Forstå hva som er de viktigste før du etablerer dine nye bikuber
Bigårdsbesøk 2 >> 26.mai mandag kl 17, takbigård
Læringsutbytter:
- Forstå hvordan man vurderer bistyrke og bikubesituasjon i forhold til trekk
- Kjenne til ulike stadier av yngel
- Forstå hvordan en fin tavle ser ut
- Forstå hvordan å lage avlegger
Fadderskap 2 >> 2.juni mandag kl 16, digitalt møte
Teoridel 4 >> 12.juni torsdag kl 17, Gartneriet Spiseri
Temaer:
- Hva skjer i bigården aktuelt nå
- Lokal flora og pollinering
- Pollineringsindustri
- Dronningen
- Bienes dansespråk
- Pollen, nektar og honningdugg
- Urbant birøkt
- Foringskar
Læringsutbytter:
- Forstå bienes rolle i lokal og global pollinering
- Forstå bienes næringskilder: nektar, pollen og honningdugg
- Hvordan takle dronningsrelaterte utfordringer
- Lære om bienes oppførsel: dansespråk og duftspråk
- Forstå foringtyper og foring i perioder uten trekk
Bigårdsbesøk 3 >> 16.juni mandag kl 17, bigård på et kommunale område
Læringsutbytter:
- Sørg for at bier har de optimale forholdene for å utvikle seg
- Forstå birøkterens jobb i svermeforebygging og med å stoppe svermerus i praksis
- Lære om hvordan å lage avlegger
- Lære om varroa-gjennomgangen om sommeren
Fadderskap 3 >> 30.juni mandag kl 16, digitalt møte
Honninghøsting – sommer >> 01-06 juli, TBA
Vi deler oss i grupper og hjelper til ByBis RøkterCrew med høsting fra våre urbane bigårder (Oscarshall, Gartneriet, Dronningparken osv).
Teoridel 5 >> 21.august torsdag kl 17, Gartneriet Spiseri
Temaer:
- Hva skjer i bigården aktuelt nå
- Honninghøsting
- Slynging
- Tavleanalyse
- Høststell
- Innvintring
- Tavlelager og vokssmelting
- Naturlig-vis birøkt
Læringsutbytter:
- Når og hvordan høster vi honningen
- Poding, røring, høsting
- Hvordan ser en fin tavle ut
- Riktig blanding og mengde fôr August/September
- Krav til god innvintring
- Kontroll av bistyrke før innvintring
- Hvordan behandler vi voksen
- Få oversikt over naturlig birøktpraksis
Bigårdsbesøk 4 >> 25.august mandag kl 17, Dronningparken
Læringsutbytter:
- Forstå god overgang til høsten og krav til innvintring
- Vurdere bistyrke
- Bruk av bitømmer
Fadderskap 4 >> 01.september mandag kl 16, digitalt møte
Honninghøsting >> 01-14 september
Vi deler oss i grupper og hjelper til ByBis RøkterCrew med høsting fra våre urbane bigårder (Oscarshall, Gartneriet, Dronningparken, og Det Norske Teatret, Clarion Hotel the Hub, Gunerius takbigård).
Slyngedager >> August, september, oktober, Bygdø Kongsgård
Vi deler oss i grupper og slynger honning på ByBi sitt eget slyngerom. Vi vil fokusere på hvordan man bruker utstyret effektivt og sikkert, tips og triks for slyngingsprosessen, samt hygieneregler.
Teoridel 6 >> 18.september torsdag kl 17, Gartneriet Spiseri
Temaer:
- Hva skjer i bigården aktuelt nå
- Honninghistorikk
- Honningbehandling
- Regler om honning
- Sykdom og parasitter
- Vinterstell i bigården
- Sertifisering
Læringsutbytter:
- Honning som medisin
- Hva gjør vi med honning etter høsting
- Lære om reglene om honning-merking
- Diskutere hvordan hever vi verdien av norsk honning
- Overgang til vinter
- Birøkterens forebygennde tiltak mot sykdommer og parasitter
- Hvordan identisifierer sykdommer
- Varroabekjempelse
Bigårdsbesøk 5, Honning og Sensorikk >> 9.oktober torsdag kl 17-18:30
En birøkter kjenner sitt landskap, slik den franske vinbonden kjenner sitt terroir. For vurdere nektarflyt og planlegge for høsting av ulike honningtyper, studerer birøkteren vegetasjon rundt bigården og ulike blomstringsrytmer, værprognoser og pollenvarsling.
Sensorisk analyse av honning er en like avansert disiplin som den som brukes for vin, olje eller ost. I denne workshopen vil vi diskutere hvordan å identifisere aromaer i honning, og hvordan vi vurderer honning som dommere i NM. Du vil også få muligheten til å smake gullmedalje-vinnende, utsøkte norske honninger og underlige utenlandske honninger med overraskende smaksprofil.
Vi inviterer deg til å ta frem din egen; du vil lær med oss å gjenkjenne og beskrive aromaer! Vi bruker sensoriske sjekklister, standard fargeguider og aromahjul for honning.
Webinar: Small-scale beekeeping and economic solutions>>9.oktober torsdag kl 17
- Hvordan utvikle en virksomhet som birøkter
- Salgs- og markedsstrategier
- Riktig prissetting av honning
- Kortreist mat: Reko-ring og andre
- Andelsbirøkterlag
Bigårdsbesøk 6, varroabehandling >> 29.november kl 12, Clarion Hotel the Hub takbigård
Her lærer vi alt om oksalsyrebehandlingen mot varroamidden. Vi gjør behandlingen sammen og diskuterer deretter eventuelle spørsmål om behandlingen.
- Dato 27. februar 2025 til 29. november 2025
- Sted Gartneriet på Bygdø Kongsgård
-
Pris
10% Early Bird Rabatt fram til Jul!
Pris: 13750 kr
Studentpris: 8900 kr (35% rabatt)
Familierabatt: Betaler full pris for en og 50% rabatt for resten
-
Kontaktperson
Idil Akdos
Faglig lederIdil er utdannet agroøkolog fra NMBU, biolog, og sertifisert birøkter, grunnlegger av Local Buzz Andelsbirøkterlag og har tidligere jobbet med pedagogikk i NMBU, urbant landbruk og sosialt entreprenørskap i Oslo Living Lab og som gårdsleder i økologisk landbruk i Linnestad Gård. Som faglig leder har hun ansvar for Birøktakademiet, Pollinatorskolen og andre kurs, samt med birøkt på ByBis egne bigårder og Local Buzz, honningproduksjon og lokallagstjenester, og kunnskapsformidling for bedrifter og publikum. Idil er opptatt av naturbasert læring, kompetanseheving innen lokal matproduksjon og kunnskapsformidling om koblingen mellom bier og trær.