Fagkveld
Fagkveld: Forberede til god overvintring med Svein O. Heggedal
Hvordan kan vi som birøktere sikre at våre bier overlever vinteren? Dette er ikke bare viktig for dyrevelferd, men også økonomisk betydningsfullt for birøktere. I dette kurset vil vi gå gjennom de viktigste faktorene som påvirker god overvintring og overlevelse i bier.
Vi vil dekke:
- Vinterbier og vinterklassen: Når begynner bifolket å produsere vinterbier, og hva er dynamikken i vinterklassen?
- Sensommer- og høststell: Hva skal vi gjøre for å sikre en sterk vinterklase?
- Vind, ventilasjon og fuktighet: Hvordan påvirker disse elementene våre bier, og hva kan vi gjøre for å optimalisere forholdene?
- Varroabehandling: Effektive strategier for å bekjempe varroamidd.
- Tidlig vårstell: Hvordan vurdere biehelsen og sørge for riktig foring når våren kommer.
Bli med oss for å lære mer om hvordan vi kan sikre at våre bier kommer seg gjennom vinteren på en sunn og sterk måte!
Kursholder: Svein Heggedal
Kursholder er Svein Heggedal. Svein er utdannet pedagog og har jobbet i videregående skole i et langt liv. Han har jobbet med bier i mange ti-år, og er lagsleder i Fet birøkterlag. Svein er faglærer i ByBis grunnkurs i birøkt, og har omfattende kompetanse rundt alt innen birøkt og norsk røktertradisjon.
- Dato 5. august 2025
- Tidspunkt 18:00 – 20:00
- Sted Gartneriet på Bygdø Kongsgård
- Pris 100kr
-
Kontaktperson
Idil Akdos
Faglig lederIdil er utdannet agroøkolog fra NMBU, biolog, og sertifisert birøkter, grunnlegger av Local Buzz Andelsbirøkterlag og har tidligere jobbet med pedagogikk i NMBU, urbant landbruk og sosialt entreprenørskap i Oslo Living Lab og som gårdsleder i økologisk landbruk i Linnestad Gård. Som faglig leder har hun ansvar for Birøktakademiet, Pollinatorskolen og andre kurs, samt med birøkt på ByBis egne bigårder og Local Buzz, honningproduksjon og lokallagstjenester, og kunnskapsformidling for bedrifter og publikum. Idil er opptatt av naturbasert læring, kompetanseheving innen lokal matproduksjon og kunnskapsformidling om koblingen mellom bier og trær.