Når du kommer inn i slyngerommet

Vi har delt rommet i to: skitten sone og ren sone. Skitten sone er rett etter inn i rommet. Dette området er nærmest utsiden så det du tar inn fra utsiden blir i det området.

  • Heng opp dine personlige eiendeler ved døren, og ikke ta dem med inn eller legg dem på overflatene.
  • Har på forkle (ta med deres or bruk vår forkle) og skodeksel, og holder håret tildekket for å minimere fysisk forurensning av honningen og holde rommet så rent som mulig. 
  • Skattekasser må plasseres på plattformen ved siden av inngangen for å unngå at det drypper honningen på gulvet.
  • Pass på å ikke ta med bier inn. Hvis det likevel kommer bier inn i rommet, slipp dem forsiktig ut.

Honningløsning

Mattilsynet krever at vanninnholdet i honning ikke skal være mer enn 20%. Hvis du har noen rammer som er delvis forseglet, eller for å bekrefte dette uansett, kan en refraktometer brukes.

Den første steg er å bryte forseglingen på rammene. Det gjør vi ved å bruke en honningløsner. Med den stikkes tavlene slik at honningen løsnes i cellene. Derfor er skrelling av tavlene ikke nødvendig. 

Husk at honning uten forsegling vil dryppe. Sørg for å flytte tavler fra honningløsner til skrellekar umiddelbart. Denne benken er som et venterom for tavlene som skal i slyngen etterhvert.

Slynging & Siling

Etter at du har brukt honningløsneren på tavlene, settes tavlene i slyngen. Slyngen har plass til 4 rammer om gangen. 

Velg rammer som er omrent like tunge for å få god balanse på rammene i slyngen. Viktig for å unngå at slyngen hopper. Slyngen er ikke boltet fast til gulvet.

Vri den røde knappen på siden av panelet for å slå på maskinen. Bruk opp- og nedpilen til å velge et program. De automatiske programmene har innstillinger på 320 sekunder, spinner i begge retninger, starter sakte og øker gradvis hastigheten.

Du kan velge et manuelt program og selv bestemme slyngetiden samt justere hastigheten ved hjelp av venstre- og høyrepilenee. Start alltid slyngen langsomt!

Korrekt vedlikehold av slyngen kan forlenge levetiden betydelig. Etter hvert runde med slynging, må honningen tappes ut av slyngen. Dette skyldes at slyngen får problemer med å spinne dersom den er fylt med for mye honning.

Legg opp arbeidet slik at honning ikke drypper ned på gulvet fra tavler og utstyr under arbeidet. Ha en lett fuktet papirklut som underlag, der tapping fra slyngen foregår og bort til bøtten. Den honningen som da drypper ned fanges opp og så unngår man å tråkke det rundt i hele rommet. 

På siden, klargjør beholder #1 på stativ, sett på den grove silen og fest spannholderen, og klargjør beholder #2 på stativ, sett på den fine silen og fest spannholderen.  

Når en runde med slynging er ferdig, åpne slyngekranen og la honningen renne over i et spann. 

Når spannet er i ferd med å bli full av honning, fjern det fra slyngen og fest det til spannholderen slik at honningen renner ned i beholder #1. Sett et annet spann under slyngen til all honning er tappet ut. Bruk slikkepotten for å få all honning til å renne ut.

Åpne kranen på beholder #1 for å tappe den grovsiktede honningen over i et annet spann. Denne honningen kan du helle over den fine silen i beholder #2.  

Tappe den finsilte honningen fra beholder #2 over i eget spann. Vær forsiktig med den fine silen, for den er veldig delikat og kan lett revne. 

Gratulerer! Nå har du slynget, siltet og tappet din honning i spann!

Her er estimerte timer for (bare) slynging, under forutsetning av at du har gjort dette før:

4 skattekasser >> 2 timer

8 skattekasser >> 4 timer