Egne bigårder

ByBi Honning

Honning er et fantastisk produkt, og for oss i ByBi er det viktig å formidle at #honningerikkebarehonning. For honning kan være alt fra lett, mild og søt, som bringebær- og sommerhonning, til intens og kompleks som honning fra røsslyng og honningdugg.

ByBi har fire egne bigårder i Oslo. Tre av dem ligger i de kongelige parker Oscarshall og Kongsgården på Bygdøy, og i Dronningparken som er del av Slottsparken. Vår pedagogiske hovedbigård ligger på Gartneriet på Bygdø Kongsgård, et økologisk drevet urbant-landbrukssenter.

Kongsgården

Sommer og høsthonning

Kongsgården honning består av all honning fra ByBis bigårder på Bygdøy:

På Gartneriet står tre moderne bikuber side om side med unike og spennende bikubetyper som Lonin-kube, skep, topplist, Sunhive, dansk kube, FlowHive og log-kube. Denne bigården er vår pedagogiske hovedbigård, omgitt av ask, alm, frukttrær og ripsbusker.

Oscarshall bigård har fem bifolk og ligger i en vakker oase av villkirsebær med utsikt mot slottet. Disse rosa blomstrene er favoritter hos biene. Området er åpent for turister hele sommeren, som stadig stopper opp og tar bilder av ByBis røktere og alle biene.

Kongsgården bigård har også fem bifolk og befinner seg innenfor de kongelige eiendommene. Her står kubene under ask, hassel og lønnetrær, med utsikt over blomsterenger. På våren blir bakken blå av plenblomsten scilla, som farger pollenet bondeblått. Tidlig på sommeren finner biene blomstene fra parkens mange plommetrær. Utover sommeren bugner det av blomster fra trær og vekster.

Flytende sommerhonning høstet i første uke av juli 2024. Honningen har en sennepsgul farge, med hint av hylleblomst, eucalyptus og en frisk, floral sødme med et lett syrlig avslutning.

Flytende høsthonning høstet i første uke av september 2024. Denne honningdugghonningen har en varm og rund sødme som minner om fruktkompott, med en lang og rik ettersmak.

Ansvarlig birøkter for Oscarshall og Kongsgården er Idil Akdos, vår engasjerte faglige leder med røtter fra Tyrkia. Idil er en dyktig formidler og brenner for å fremme bienes betydning for byens biologiske mangfold.

Ragna var en av initiativtakerne til ByBi i 2012. Honningbiers naturlige levesett er hennes fokus som birøkter, og hun tester ulike bærekraftige kubedesign i hennes hovedbigård på Gartneriet Bygdø Kongsgård.

Slottsparken

Sommer og høsthonning

Dronningparken er den eldste delen av Slottsparken, med en historie som går tilbake til 1751. I motsetning til resten av Slottsparken, er denne delen bare åpen i sommerhalvåret. I Dronningparken, ute på en liten øy, bor det syv heldige bifolk. Denne lille øya er i Dronningdammen så krysser vi en liten undervannsvei for å nå bikubene våre.
 
Biene beiter på et hav av blomster i Slottsparken. Parkens mange Slottsgartnerene ser til at parken bugner av blomster med stort biologisk mangfold som biene kan fråtse i. Parken har en lang lindeallé som våre små bievenner elsker, og som er viktige for dem i perioder hvor det ellers ikke er så mye blomster.

Flytende sommerhonning høstet i slutten av juni 2024 fra Slottsparken. Honningen har et karakteristisk preg av menthol og mynte, som er typisk for lindehonning.

Flytende høsthonning, høstet i begynnelsen av september, har en dyp valnøttfarge og en sødme som karamell, med en rik, krydret og fruktig smak. Med en ettersmak av julekrydder.

Ansvarlig birøkter for Slottsparkens bier er Idil Akdos, vår engasjerte faglige leder med røtter fra Tyrkia. Idil er en dyktig formidler og brenner for å fremme bienes betydning for byens biologiske mangfold. Kanskje du finner henne røkte, på tirsdager i bigården?

Medlemshonning

ByBlend og Klokkelynghonning

Søken etter unike honninger..

ByBlend

Et medlemsprodukt med smaken av Oslo

Kremet honning med smak av brunt sukker, brent karamell. Med syrlig smak av fiken og aprikos. Lang ettersmak, noe bitter.

En herlig blanding av honning fra flere av våre medlemmer – med hovedvekt fra Svein sin fantastiske bigård.

Svein Olaf Heggedal er pedagog og lokallagsleder i Fet birøkterlag. Svein har over 40 års erfaring som birøkter, og er faglærer i ByBis grunnkurs siden 2012.

Klokkelyng Ragnas utvalgte

Klokkelyng

En monofloral Klokkelynghonning

Karmøy er preget av lyngheier. Heiene er skrinne og skogløse med et tynt jordlag over fast fjell. I disse sure, næringsfattige grunnfjellsområdene er vegetasjonen tilpasset og unik, og består av hardføre vekster som trenger lite næring og tåler perioder med både regn og langvarig tørke – perfekt for lyng. Øya har ulike randsoner flettet i hverandre i større og mindre felter, i veksling mellom næringsrik og næringsfattig grunn, mellom tørre og fuktige soner. Slike randsoner byr på et rikt biologisk mangfold.

Klokkelyng gir en generøs, aromatisk og kompleks honning. Markant og særegen. Frisk eksotisk fruktighet mot modne bær og tropisk frukt. Preg av søtkirsebær og tørket frukt. Florale mjødurttoner. Varm lang ettersmak, svakt bitter.

Håkon Tjøstheim er birøkter på 75te året, er en nestor i norsk røktermiljø, og er kjent for sin omfattende kunnskap om birøkt. Hans og hans biers landskap er av det tøffe slaget, ytterst på Karmøy i havgapet mot Atlanterhavet. Håkon mottar gull i NM i Honning år etter år.

Friskhet sikres gjennom god hygiene og forebygging av sykdommer. Røktere skal kontrollere varroa gjennom sesongen. Bytte ut eldre tavler regelmessig for å sikre et sunt bomiljø. Rapportere sykdom til Mattilsynet og ByBi. Bruke rent utstyr og unngå smitte mellom bigårder.

Birøktere må ha grunnleggende kompetanse, følge lover og retningslinjer, og være bevisst på naboer og lokalmiljø. Bigårder skal være godt skjermet, sikre bier en trygg flyvei, og ha nok trekkplanter i nærområdet. Birøktere må også ta hensyn til villbier, spesielt i sårbare naturområder.

Bier er fredelige dyr som søker blomster, ikke mennesker. Bier med godt gemytt er essensielt i urbane områder. Birøktere må følge gode praksiser for å sikre rolige bier. Besøk biene når det er kun nødvendig, og i godt vær. Skulle biene bli hissige, må de flyttes ut av byen umiddelbart.

As beekeepers, we put on glasses to see the world through their eyes—learning from them and ensuring we provide the best possible care!
Idil Akdos
Faglig rådgiver i ByBi

Bedriftspartnere

Partnerhonning

Clarion the HUB

Siden 2022

De to kubene på the Hub ved sentralstasjonen står i en hemmelig, frodig hage i trettende etasje på hotellet. Hagen har urter, grønnsaker og blomstereng som biene forsyner seg fra. I tillegg finner biene en rekke gode pollen og nektarkilder fra byens trær og parker. Kubene har monitorering fra Beefutures som sender livestream rett til hotellets frokostbord, der kundene kan nyte fersk tavlehonning og se biene i aksjon.

ByBi samarbeider med Beefutures rundt kubeovervåkning for at birøkteren skal kunne følge med på temperatur, vekt og lyd i kuben og derfra kunne få informasjon om blant annet det er godt med tilgang på mat for biene og om de fortsatt har yngel. For kundene er monitorering av kubene en fin måte å få innsikt og tettere kontakt med hva som skjer i deres kuber, ved at et kamera filmer biene og viser det direkte på skjerm.

Anneke Osborg er ikke bare daglig leder i ByBi – hun er også en av våre dyktige birøktere! Anneke brenner for å skape en bærekraftig fremtid, og hennes arbeid styrker både lokalsamfunnet og byens natur.

Olav Thon gruppen Gunerius

Olav Thon Gruppen er Dronningpartner i ByBi siden 2022

På taket av Gunerius kjøpesenter finner vi en spesiell bigård med fem bifolk som, til tross for det uventede plasseringen, er svært produktiv. Her svermer det liv og honningproduksjonen bugner, noe som viser at Oslo virkelig er en grønn by.

Bienene på Gunerius henter nektar fra hele Oslo sentrum, med tilgang til Botanisk hage, Ekebergskogen, Losæter og den varierte floraen langs Akerselva.

Ansvarlig birøkter for disse travle biene er Andrius Ziura, en kunstner fra Litauen, hvor han fortsatt har sine egne bier. Andrius er en sann «bi-visker», og med sitt naturlige tilnærming til birøkt sikrer han at biene trives – og at de kan produsere ren og lokal honning midt i hjertet av byen.

PwC

BEECODE siden 2015

Midt blant høye bygninger og travle mennesker summer biene på PwCs tak i Bjørvika.

Bigården ligger bare et steinkast unna Ekeberg og Losæter, og er koblet til et overvåkningssystem som gjør at biene kan følges på skjerm døgnet rundt!

Biene har bodd her siden 2015 og røktes av PwCs eget birøkterlag - PwC BeeCrew med ByBi sin faglig leder Idil.

Det Norske Teateret

HULDAS HONNING siden 2020

De to kubene som står på det Norske Teateret i syvende etasje står fritt og solrikt. Biene har direkte tilgang til Slottsparken og Vigelandsparken, der det blomstrer fra tidlig vår til sene høste med en mangfoldig flora for pollen og nektar til biene. I juli blomstrer lindetrærne i Spikersuppa som gir en distinkt smak på Huldas honning som selges fra teateret.

Anneke Osborg er ikke bare daglig leder i ByBi – hun er også en av våre dyktige birøktere! Anneke brenner for å skape en bærekraftig fremtid, og hennes arbeid styrker både lokalsamfunnet og byens natur.