Birøktakademiet 2025

Birøktakademiet er et omfattende og integrert kurs som kombinerer teoretisk og praksisbasert kompetansebygging i stedet for et grunnkurs for nybegynnere. Vårt mål er å hjelpe deg å utvikle deg som en selvsikker, kunnskapsrik og dyktig birøkter, som forstår det komplekse forholdet mellom pollinatorer og natur og de skremmende effektene av klimaendringer i birøkt. Vårt kurs er en fin arena for å knytte nettverk med andre som deler interessen for bier og birøkt.

  • Hver teorikveld holdes mellom kl 17:00-20:00 på Gartneriet. Teorikvelder inkluderer presentasjoner av kursholderne våre og diskusjoner om spørsmålene deres.
  • Du får tilsendt presentasjonen og mer til å stimulere dere i forkant av hvert treff.
  • I tillegg kommer 6 fysiske praksis med våre erfarne birøktere. Praksisen ute er væravhengig og foregår i ulike bygårder. Vi skal koordinere en annen dag hvis det ikke er mulig å røkte denne dagen.
  • Deltagere vil på forhånd motta en liste over hva de skal observere under økten. Hvert besøk er en interaktiv workshop hvor vi diskuterer månedens temaer basert på det vi observerer ved bikubene. Vi vil vise deg hvordan vi arbeider med biene og hvordan vi tar beslutninger under ulike omstendigheter. På denne måten vil du forankre det teoretiske innholdet i praksis. 
  • Du kan delta på honninghøsting i våre urbane bigårder på slutten av juni og august.
  • Vi organiserer slyngedager der vi viser deg hvordan slynges honning, hvordan brukes slyngetutsyret, i vårt eget slyngerommet på Bygdø Kongsgården i august, september og oktober.
  • Læringsplatform med rikt innhold: Du vil kunne beholde etter kurset
  • Gratis ByBi medlemskap
  • Gratis fagkvelder
  • Låne bidrakt
  • Ikke bekymre deg hvis du går glipp av noen klasser i år. Du kan delta gratis på tre teorideler i 2026. Dette gjelder ikke for bigårdsbesøk.
  • Fadderskap: digitalt, mellom april-september, på engelsk
  • Omvisning på Gartneriets markedshage for å koble gode hagearbeid med gode levevilkår for pollinatorer
  • Webinar om småskala birøkting og økonomiske løsninger

Svein Heggedal

Svein er pedagog og lokallagsleder i Fet birøkterlag. Han har over 40 år erfaring som birøkter, og har vært ansvarlig for det birøkterfaglige innholdet i ByBis grunnkurs siden 2012.

Ragna Ribe Jørgensen


Ragna er idéhistoriker, medgrunnlegger av ByBi, «Årets birøkter» 2019 og leder for ByBi HonningHub.

Idil Akdos


Idil er agroøkolog og faglig leder i ByBi, grunnlegger av Local Buzz og har tidligere jobbet med urbant landbruk og sosialt entreprenørskap i Oslo Living Lab og Nabolagshager.

bier-og-birokting-i-by-og-bygd-coverimage-9788248915157-org

Bier og birøkting i by og bygd

Ragna R. Jørgensen, 2021

Ingar’sis birøkt

Roar Ree Kirkevold basert på Ingar Tallakstad Lies kunskap.

Idil

Idil Akdos

Kontakt meg for spørsmål om kurset, betaling eller hva enn du lurer på! Idil@bybi.no

  • 27. februar 2025 til 29. november 2025
  • Gartneriet på Bygdø Kongsgård

Hele kurset

13750 kr

Studentpris

8900 kr (35% rabatt)

Familierabatt

Full pris for en og 50% rabatt for resten

Birøktakademiets ulike moduler er skreddersydd for deg som er nysgjerrig, travel eller bare usikker på om birøkt er noe for deg. Nå kan du melde deg på ulike moduler og ta birøkterutdanningen i ditt eget tempo!

Vi har forberedt ulike tematiske moduler for å imøtekomme behovene vi ofte får når det gjelder støtte, opplæring og veiledning: Modul Praksis, Sverming og Honning.

Moduler

Bigårdsbesøk 127. april søndag12:00-13:30Gartneriet hovedbigård
Fadderskap
Veiledning om kjøp av bier og utstyr, etablering av bigård
28. april mandag16:00-17:00Digitalt møte
Vokssmelting5. mai mandag16:30-18:00Slyngerommet på Bygdø Kongsgård
Fagkveld: Alt om sverming12. mai mandag17:00-18:30Gartneriet hovedbigård
Bigårdsbesøk 226. mai mandag17:00-18:30TBA
Fadderskap
Veiledning om sverming
2. juni mandag16:00-17:00Digitalt møte
Fagkveld: Dronning(avl)5. juni torsdag17:00-18:30Gartneriet hovedbigård
Bigårdsbesøk 316. juni mandag17:00-18:30TBA
Fadderskap
Veiledning om sommerutvikling, høsting og auguststell
30. juni mandag16:00-17:00Digitalt møte
Honninghøsting1-6 juli ByBis bigårder
Slyngedag1-6 juli Slyngerommet på Bygdø Kongsgård
Fagkveld: Forberede til god overvintring (hybrid møte)4. august mandag17:00-18:30Hybrid møte
Bigårdsbesøk 425. august mandag Dronningparken
Fadderskap
Veiledning om innvintring
1. september mandag16:00-17:00Digitalt møte
Honninghøsting1-14 september ByBis bigårder
Slyngedag1-14 september Slyngerommet på Bygdø Kongsgård
Slyngedag1. oktober onsdag16:00-19:00Slyngerommet på Bygdø Kongsgård
Bigårdsbesøk 5
Honning og sensorikk
9. oktober torsdag17:00-18:30Gartneriet Spiseri
Economic solutions for small scale beekeepers30. oktober torsdag17:00-18:15Digitalt møte
Bigårdsbesøk 6
Varroabehandling
29. november lørdag12:00-13:00Clarion the Hub
Fagkveld: Utvintring og utvikling i bier13. mars torsdag17:00-18:30TBA
Teoridel 322. mai torsdag17:00-20:00Gartneriet Spiseri
Bigårdsbesøk 226. mai mandag17:00-18:30TBA
Fadderskap
Veiledning om sverming
2. juni mandag16:00-17:00Digitalt møte
Fagkveld: Dronning(avl)5. juni torsdag17:00-18:30Gartneriet hovedbigård
Teoridel 412. juni torsdag17:00-20:00Gartneriet Spiseri
Bigårdsbesøk 316. juni mandag17:00-18:30TBA
Fadderskap
Veiledning om sommerutvikling, høsting og auguststell
30. juni mandag16:00-17:00Digitalt møte
Honninghøsting1-6 juli ByBis bigårder
Slyngedag1-6 juli Slyngerommet på Bygdø Kongsgård
Teoridel 521. august torsdag17:00-20:00Gartneriet Spiseri
Bigårdsbesøk 425. august mandag Dronningparken
Fadderskap
Veiledning om honning og innvintring
1. september mandag16:00-17:00Digitalt møte
Honninghøsting1-14 september ByBis bigårder
Slyngedag1-14 september Slyngerommet på Bygdø Kongsgård
Teoridel 618. september torsdag17:00-20:00Gartneriet Spiseri
Slyngedag1. oktober onsdag16:00-19:00Slyngerommet på Bygdø Kongsgård
Bigårdsbesøk 5
Honning og sensorikk
9. oktober torsdag17:00-18:30Gartneriet Spiseri
Economic solutions for small scale beekeepers30. oktober torsdag17:00-18:15Digitalt møte

Praksis

5000,- kr

Sverming

3750,- kr

Honning

3000,- kr

Detaljert sesongplan

Dette blir første gang vi møtes. Vi ønsker å invitere til en engasjerende prat med Idil Akdos, på engelsk. Idil vil gi en spennende introduksjon til bier og birøkt og en oversikt over en sesong med bier. Dette er også en mulighet til å bli kjent med hverandre og lære om deres motivasjoner og forventninger! 

Temaer:
  • Hvem er ByBi?
  • Honningbienes historie
  • Bienes anatomi
  • Bigårdsplassering
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
Læringsutbytter:
  • Kjenne til ByBis operasjoner og medlemstjenester
  • Lære alt om kjøp av bier
  • Kjenne til honningbienes historie, kulturell betydning og tidlig interaksjon mellom menneske og honningbier
  • Forstå hvor det passer best som bigårdsplass
  • Kunnskap om bienes anatomi 
  • Kjenne til status i bikubene tidlig på våren: vårutflukt, rengjøring
Temaer:
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
  • Bienes utvikling: Individ og samfunn
  • Fordeling av arbeid
  • Birøkt i Norge
  • Andre insekter 
  • Lover og regler
  • Kube- og røkterutstyr
  • Bienes produkter
Læringsutbytter:
  • Kjenne til status i bikubene på våren
  • Forstå individ og samfunn og hvordan bier utvikler
  • Kunnskap om norsk birøkt generelt
  • Kunnskap og gjeldende lover og regler, støtteordninger
  • Kjenne til de andre insekter og om diskusjonen rundt konkurransen mellom honningbier og andre pollinatorer
  • Kjenne til bikuber og andre utstyr
  • Kjenne til hvor og hvordan man kan få kjøpt bifolk og utstyr
  • Kjenne til bienes produkter
Læringsutbytter:
  • Forstå hvordan å tenne en røyker riktig
  • Kjenne til å være komfortabel rundt bier
  • Kjenne til å åpne en bikube 
  • Trener å ta notater
  • Forstå faktorene ved vår-evaluering
  • Forstå hvordan og hva skal observeres inne i bikuben 
  • Forstå hvordan å evaluere fôrstatus
Temaer:
  • Introduksjon til utstyr
  • Slyngerom organisering
  • Byggevoks i rammer: Voksinnsmelting 
Læringsutbytter:
  • Kjenne til de forskjellige delene av bikuben og slyngeutstyr
  • Kjenne til hvordan smeltes byggevoks i rammer
Temaer:
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
  • Trekk
  • Sverming: forebygging, svermerus, svermeinnhenting, avlegger
  • Skaffe bier og neste skritt
Læringsutbytter:
  • Kjenne til status i bikubene sent på våren
  • Kjenne til lokale klimaforhold
  • Forstå faktorene som påvirker trekket og pollinering
  • Kjenne til de viktigste trekkplantene gjennom året
  • Forstå hvordan å forebygge svermering
  • Forstå hvordan å stoppe svermerus
  • Forstå hvordan å lage avleggere 
  • Forstå hva som er de viktigste før du etablerer dine nye bikuber
Læringsutbytter:
  • Forstå hvordan man vurderer bistyrke og bikubesituasjon i forhold til trekk
  • Kjenne til ulike stadier av yngel
  • Forstå hvordan en fin tavle ser ut
  • Forstå hvordan å lage avlegger
Temaer:
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
  • Sverming repetisjon
  • Lokal flora og pollinering
  • Pollineringsindustri
  • Dronningen 
  • Bienes dansespråk
  • Pollen, nektar og honningdugg
  • Urbant birøkt
  • Fôringskar
Læringsutbytter:
  • Forstå bienes rolle i lokal og global pollinering
  • Forstå bienes næringskilder: nektar, pollen og honningdugg
  • Hvordan takle dronningsrelaterte utfordringer
  • Lære om bienes oppførsel: dansespråk og duftspråk
  • Forstå fôringtyper og fôring i perioder uten trekk
Læringsutbytter:
  • Optimale forholdene for bier: plass, ventilasjon, sverming
  • Forstå birøkterens jobb i svermeforebygging og med å stoppe svermerus i praksis
  • Forseglet honning vs nektar…når er det på tide å høste honningen?
  • Lære om varroa-telling om sommeren

Vi deler oss i grupper og hjelper til ByBis RøkterCrew med høsting fra våre urbane bigårder (Oscarshall, Gartneriet, Dronningparken osv). 

Vi deler oss i grupper og slynger honning på ByBi sitt eget slyngerom. Vi vil fokusere på hvordan man bruker utstyret effektivt og sikkert, tips og triks for slyngingsprosessen, samt hygieneregler.

4.juli – 14:00-18:00

03.august – 15:00-18:00

01.oktober – 15:30-19:00

Temaer:
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
  • Honninghøsting
  • Slynging
  • Tavleanalyse
  • Høststell
  • Innvintring
  • Tavlelager og vokssmelting
  • Naturlig-vis birøkt
Læringsutbytter:
  • Når og hvordan høster vi honningen
  • Poding, røring, høsting
  • Hvordan ser en fin tavle ut
  • Riktig blanding og mengde fôr August/September
  • Krav til god innvintring
  • Kontroll av bistyrke før innvintring
  • Hvordan behandler vi voksen
  • Få oversikt over naturlig birøktpraksis
Læringsutbytter:
  • Forstå god overgang til høsten og krav til innvintring
  • Vurdere bistyrke 
  • Bruk av bitømmer

Vi deler oss i grupper og hjelper til ByBis RøkterCrew med høsting fra våre urbane bigårder (Oscarshall, Gartneriet, Dronningparken, og Det Norske Teatret, Clarion Hotel the Hub, Gunerius takbigård). 

Temaer:
  • Hva skjer i bigården aktuelt nå
  • Honninghistorikk
  • Honningbehandling
  • Regler om honning
  • Sykdom og parasitter
  • Vinterstell i bigården
  • Sertifisering
Læringsutbytter:
  • Honning som medisin
  • Hva gjør vi med honning etter høsting
  • Lære om reglene om honning-merking
  • Diskutere hvordan hever vi verdien av norsk honning
  • Overgang til vinter
  • Birøkterens forebygennde tiltak mot sykdommer og parasitter
  • Hvordan identisifierer sykdommer
  • Varroabekjempelse

En birøkter kjenner sitt landskap, slik den franske vinbonden kjenner sitt terroir. For vurdere nektarflyt og planlegge for høsting av ulike honningtyper, studerer birøkteren vegetasjon rundt bigården og ulike blomstringsrytmer, værprognoser og pollenvarsling.

Sensorisk analyse av honning er en like avansert disiplin som den som brukes for vin, olje eller ost. I denne workshopen vil vi diskutere hvordan å identifisere aromaer i honning, og hvordan vi vurderer honning som dommere i NM. Du vil også få muligheten til å smake gullmedalje-vinnende, utsøkte norske honninger og underlige utenlandske honninger med overraskende smaksprofil.

Vi inviterer deg til å ta frem din egen; du vil lær med oss å gjenkjenne og beskrive aromaer! Vi bruker sensoriske sjekklister, standard fargeguider og aromahjul for honning.

  • How to develop a beekeeping-enterprise
  • Sales and marketing strategies
  • How to price your honey?
  • Short food supply chains
  • Andelsbirøkterlag
  • Where to find funds, how to apply

Her lærer vi alt om oksalsyrebehandlingen mot varroamidden. Vi gjør behandlingen sammen og diskuterer deretter eventuelle spørsmål om behandlingen.

13. mars – Utvintring og åpen yngelråte

12. mai – Alt om sverming

05.juni – Dronning(avl)

04.august – Forberede til god overvintring