Type:
ByBi grunnkurs i birøkt
Dato:
16. februar til 15. desember
Sted: Oslo
Nybegynnerkurs i birøkt er åpent for alle, med eller uten bier, om du bor i by eller ikke. Her lærer du alt du må vite for å bli en god røkter. Du vil også treffe mennesker som deler din interesse for bier og birøkt. Du vil inkluderes i et nettverk som støtter hverandre utover sesongen.
Birøkter kurset starter på våren hvert år og følger bienes liv gjennom sesongen. Når seljens gåsunger åpner seg i april, finner biene årets første pollen. Pollenet knar de til babygrøt, noe som setter dronningen i gang med årets egglegging. Mengden bier i kuben øker, og det er yr og glede i hele bifolket.
Birøkterne vurderer bistyrke, svermeforebygging og er på vakt for svermhenting. Så kommer vurdering av sommerforing om regnet setter inn, sykdomssjekk og påsetting av skattekasser. I juli høstes sommerhonning, og i september høsthonning. Deretter foregår slynging, honningbehandling og til sist innvintring utpå senhøsten.
Du vil motta grundig teoretisk lærdom gjennom seks teorikvelder i løpet av sesongen, hvor vi tar dere gjennom alt dere trenger å vite og hva som skjer i bikuben på de ulike tidspunktene.
Vi kombinerer kurset med praktiske bigårdsbesøk i Oslo og omheng, med erfarne lærere og birøktere. Birøkten krever erfaring og vi deler av våre tips og råd for hvordan dere skal lykkes med bier som nybegynnere.
Vi vil hjelpe til så kursdeltakere danner røkterlag og deler på bifolk. ByBi har en onlinefaddertjeneste på facebook hvor dere kan få tips og råd gjennom sesongen.
Kr 4800,- inkl lærebok (4600,- uten lærebok). Lærebok er «Bier og birøkting i by og bygd» av Ragna R. Jørgensen
ByBi er behjelpelig med innkjøp av bier og utstyr. Vær oppmerksom på at det ikke er noen garanti at det er nok bifolk til salgs til alle første året. Bifolk er jo ikke hyllevare. Disse avles opp på våren av ulike profesjonelle birøktere, antall er avhengig av vinteren, været, fôr-tilgang etc. Vi anbefaler alle nybegynnere å kjøpe nytt utstyr. Det er ulovlig å innføre brukt utstyr fra utlandet som har organisk materiale som bier, voks eller brukt kubeutstyr. Dette kan inneholde smitte som svekker og dreper biene våre.
Priser ligger på ca 5500,- per bifolk
Start-kit med utstyr ca 3400,-
Hansker og drakt ca 900,-
Kostnader for evt ekstra utstyr og honningbearbeiding må også inkluderes.
Offentlige forskrifter, prosedyrer for urban birøkt – se her
Vi arrangerer flere fagkvelder utover året. Nysgjerrig? Sjekk eventkalenderen.
(Med forbehold om endringer).
Har du deltatt på ByBis grunnkurs tidligere år kan du delta på enkeltkvelder/bigårdsbesøk for kr 200 pr oppmøte. Krever påmelding hos ane@bybi.no
ByBi har fokus på å gjennomføre trygge kurs og gjør nødvendige tilpasninger etter de gjeldene rådene fra myndighetene. Vi ønsker å gjennomføre teorikursene med oppmøte, men digitaliserer hvis det er behov for dette. Bigårdsbesøkene gjennomføres i små grupper, tilpasset de gjeldene rådene.
STED: oppdateres nærmere
(væravhengig, sted kommer)
Svein Heggedal, erfaren og rutinert birøkter. Undervist nybegynnere i ByBi siden 2013 og har både teoretisk og praksis med kursdeltagere.
Ragna Ribe Jørgensen, grunnlegger og faglig leder for ByBi. Hovedansvar for den faglige strukturen på grunnkurset og underviser både i teori og praksis.
Ane Johnsen, daglig leder i ByBi. Kontaktperson og administrator for kursdeltagere.
https://www.deltager.no/bybi_grunnkurs_i_birokt_2021_16022021