Det er åpen for alle, med eller uten bier, om du bor i by eller ikke. Her lærer du alt du må vite for å bli en god røkter. Du vil også lære å kjenne mennesker som deler din interesse for bier og birøkt. Du vil inkluderes i et nettverk som støtter hverandre utover sesongen.

Din lærer er Svein Heggedal, en rutinert birøkter, en god pedagog og har forbindelser på kryss og tvers i Norges røktermiljø. Koordinator for kurset er Ragna Ribe Jørgensen, birøkter og leder av ByBi og lagets faglig rådgiver.

Ønsker du å settes på info-liste så Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

OPPSTART:

Kurset starter i mars hvert år og følger bienes liv gjennom sesongen. Når seljens gåsunger åpner seg i april, finner biene årets første pollen. Pollenet knar de til babygrøt, noe som setter dronningen i gang med årets egglegging. Mengden bier i kuben øker og det er yr og glede i hele bifolket. Birøkterne vurderer bistyrke, svermeforebygging og er på vakt for svermhenting. Så kommer vurdering av sommerforing om regnet setter inn, sykdomssjekk og påsetting av skattekasser. I Juli høstes sommerhonning, og i september høsthonning. Deretter slynging, honningbehandling og til sist innvintring utpå senhøsten. Du vil motta grundig teoretisk lærdom gjennom 6 teorikvelder utover sesongen, og 6 bigårdsbesøk med lærer og erfarne røktere. Vi hjelper til med informasjon om innkjøp av utstyr og bifolk.

STED:

Teorikveldene på holdes på Kunstnernes hus i Oslo. Praksis gjøres i ulike ByBi bigårder hvor du møter honningbiene face to face, ser profesjonelle røktere i aktivitet og lærer ulike viktige røkterprosedyrer.

PRIS 2017:

Kr 3600,- inkl lærebok (3400,- uten lærebok), studenter kr 2200,- (kr 2000,- uten lærebok). Lærebok er Bier og birøkting i by og bygd, Ragna R Jørgensen, Kagge forlag 2014

Vi får ofte spørsmål om total kostnad for å starte som birøkter. For bifolk inkludert det utstyret som trengs regner vi ca kr 5500,-. Og så trenger man drakt og røkterredskaper, ca kr 1800,-. Se spesifikke priser på Honningcentralen, Apinor eller Api-nec.  Alexandrus tilbud 2017, arrangert gjennom ByBi, ser du her. Nybegynnerpakke honningcentralen se nederst her

 

PÅMELDING:

Kurset 2017 er fullt.

 

RØKTERVEILEDNING:

Ønsker du å å besøk fra en erfaren birøkter for å hjelpe deg i bigården, så vil ByBi formidle kontakt.

Anbefalt pris for en økt er fra kr 600,- (under fire bifolk). Send forespørsel til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

SESONGPLAN FOR 2017

TEORI

Tirsdag 14. mars kl 18-21: grunnkursdel 1. Historikk, anatomi, bigårdsplassering - Kunstnernes hus, KH Oslo

Tirsdag 28. mars kl 18-21: grunnkursdel kursdel 2. Utvikling, biprodukter, status i Norge - KH

Tirsdag 18. april kl 18-21: grunnkursdel kursdel 3. Trekk, pollen og nektar, kommunikasjon - KH

Tirsdag 9. mai kl 18-21: grunnkursdel kursdel 4. Sverming, fôrsituasjon, tavleanalyser - KH

Tirsdag 6. juni kl 18-21: grunnkurs del 5. Dronning, innføring, sykdommer - KH

Tirsdag 15. august kl 18-21: grunnkurs del 6. Varroaen, høststell i bigården, honning, slynging - KH

PRAKSIS I BIGÅRDEN (væravhengig)

Søndag 30. april kl 12-14: bigårdsbesøk 1, Gartneriet bigård

Midten av mai: de som starter med bier henter bifolkene sine. Dato er avhengig av været og bienes utvikling

Tirsdag 30. mai kl 18-20 bigårdsbesøk 2 Gartneriet bigård

Tirsdag 13. juni kl 18-20 bigårdsbesøk 3 (bigård kommer)

Tirsdag 27. juni kl 18-20 bigårdsbesøk 4 (bigård kommer)

Søndag 3. september fra kl 11 bigårdsbesøk og høsteturnè 5 (bigård kommer)

Desember bigårdsbesøk 6 (bigård kommer)

 

INFORMASJON

Mattilsynets skjema for opprettelse/endring av bigård

Informasjon om regelverket til deg som ønsker å selge honning

Mye nyttig informasjon: Norsk birøkt

Alexandrus bigård for avhenting av bifolk og hans lager  (altså samme sted)

 

OM SIKKER OG ANSVARLIG URBAN BIRØKT

ByBi har etablert standard prosedyrer for urban birøkt slik at vi sammen sørger for lykkelige og sunne bier, røktere og naboer.