Det er åpen for alle, med eller uten bier, om du bor i by eller ikke. Her lærer du alt du må vite for å bli en god røkter. Du vil også lære å kjenne mennesker som deler din interesse for bier og birøkt. Du vil inkluderes i et nettverk som støtter hverandre utover sesongen.

Din lærer er Svein Heggedal, en rutinert birøkter, en god pedagog og har forbindelser på kryss og tvers i Norges røktermiljø. Koordinator for kurset er Ragna Ribe Jørgensen, birøkter og leder av ByBi og lagets faglig rådgiver.

Ønsker du å settes på info-liste så Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

OPPSTART:

Kurset starter i mars hvert år og følger bienes liv gjennom sesongen. Når seljens gåsunger åpner seg i april, finner biene årets første pollen. Pollenet knar de til babygrøt, noe som setter dronningen i gang med årets egglegging. Mengden bier i kuben øker og det er yr og glede i hele bifolket. Birøkterne vurderer bistyrke, svermeforebygging og er på vakt for svermhenting. Så kommer vurdering av sommerforing om regnet setter inn, sykdomssjekk og påsetting av skattekasser. I Juli høstes sommerhonning, og i september høsthonning. Deretter slynging, honningbehandling og til sist innvintring utpå senhøsten. Du vil motta grundig teoretisk lærdom gjennom 6 teorikvelder utover sesongen, og 6 bigårdsbesøk med lærer og erfarne røktere. Vi hjelper til med informasjon om innkjøp av utstyr og bifolk.

STED:

Teorikveldene på vårparten holdes på Kunstnernes hus i Oslo. Og teorikveldene på sommeren holdes op Gartneriet Bygdø Kongsgård (her). Praksis gjøres i ulike ByBi bigårder hvor du møter honningbiene face to face, ser profesjonelle røktere i aktivitet og lærer ulike viktige røkterprosedyrer.

PRIS 2017:

Kr 3600,- inkl lærebok (3400,- uten lærebok), studenter kr 2200,- (kr 2000,- uten lærebok). Lærebok er Bier og birøkting i by og bygd, Ragna R Jørgensen, Kagge forlag 2014

Vi får ofte spørsmål om total kostnad for å starte som birøkter. For bifolk inkludert det utstyret som trengs regner vi ca kr 5500,-. Og så trenger man drakt og røkterredskaper, ca kr 1800,-. Se spesifikke priser på Honningcentralen, Apinor eller Api-nec.  Alexandrus tilbud 2017, arrangert gjennom ByBi, ser du her. Nybegynnerpakke honningcentralen se nederst her

 

PÅMELDING:

Kurset 2017 er fullt.

 

RØKTERVEILEDNING:

Ønsker du å å besøk fra en erfaren birøkter for å hjelpe deg i bigården, så vil ByBi formidle kontakt.

Anbefalt pris for en økt er fra kr 600,- (under fire bifolk). Send forespørsel til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

SESONGPLAN FOR 2017

TEORI

Tirsdag 14. mars kl 18-21: grunnkursdel 1. Historikk, anatomi, bigårdsplassering - Kunstnernes hus, KH Oslo

Tirsdag 28. mars kl 18-21: grunnkursdel kursdel 2. Utvikling, biprodukter, status i Norge - KH

Tirsdag 18. april kl 18-21: grunnkursdel kursdel 3. Trekk, pollen og nektar, kommunikasjon - KH

Tirsdag 9. mai kl 18-21: grunnkursdel kursdel 4. Sverming, fôrsituasjon, tavleanalyser - KH

Tirsdag 6. juni kl 18-21: grunnkurs del 5. Dronning, innføring, sykdommer - Gartneriet Bygdø Kongsgård, GBK Oslo

Tirsdag 15. august kl 18-21: grunnkurs del 6. Varroaen, høststell i bigården, honning, slynging - GBK

PRAKSIS I BIGÅRDEN (væravhengig)

Søndag 30. april kl 12-14: bigårdsbesøk 1, Gartneriet bigård

Midten av mai: de som starter med bier henter bifolkene sine. Dato er avhengig av været og bienes utvikling

Tirsdag 30. mai kl 18-20 bigårdsbesøk 2 (bigård kommer)

Tirsdag 13. juni kl 18-20 bigårdsbesøk 3 (bigård kommer)

Tirsdag 27. juni kl 18-20 bigårdsbesøk 4 (bigård kommer)

Søndag 3. september fra kl 11 bigårdsbesøk og høsteturnè 5 (bigård kommer)

Desember bigårdsbesøk 6 (bigård kommer)

 

INFORMASJON

Mattilsynets skjema for opprettelse/endring av bigård

Informasjon om regelverket til deg som ønsker å selge honning.

 

OM SIKKER OG ANSVARLIG URBAN BIRØKT

ByBi har etablert standard prosedyrer for urban birøkt slik at vi sammen sørger for lykkelige og sunne bier, røktere og naboer.