Aktivitet: SMAKSLAB. Honning – den nye vinen!

Type: Events
Dato: 6. februar til 6. februar
Tidspunkt: 18:00 til 20:00
Sted: Gartneriet Bygdø Kongsgård

Meld deg på arrangementet her

Velkommen til en spennende kveld inn i honningens komplekse verden. Kurset tar deg gjennom ulike øvelser hvor du lærer å skille aroma og smak på sortshonninger som lyng og bringebær – noe som er velkjent for norske forbrukere – til mer spesielle som eksempelvis lind, solsikke og honningdugg. Du vil også lære å definere mer komplekse honninger med et rikere innhold av blomsterkilder, multiflorale honninger. Honning er en råvare der jordsmonn og vegetasjon – terroir sier man i vin-språket – bestemmer smaken, vi forteller hvordan det henger sammen. Vi vil se hvordan biene omdanner nektar til honning, hvordan lagring og temperatur påvirker holdbarhet, konsistens og smaksopplevelse. Honning er det tredje mest forfalskede produkt verden over, vi forteller om status i verden og i Norge og om data fra en rapport fra Mattilsynet.

Honning er ikke bare honning, påstår vi. Du bli med inn i honningens kvaliteter:

• Kvalitetskrav til honning gjennom FAO, ulike spesifiseringer i EU og Norge
• Sortshonning fra èn veskt og stedshonning eller multifloral honning
• Årlig variasjon av honningens aroma og smak
• Honning med krystaller; ulike land har ulike krav – vi smaker og vurderer
• Holdbarhet; lagring, temperatur, vannmengde, diastase, HMF etc
• Resultater av ByBis molekylære forskning på honninger – smakshjul og smaksprofil
• Molekyler som gir smak: beskrive ulike molekylære profiler
• Bruk av aromahjulet
• Utvikling av et språk for honning; honning – den nye vinen!
• Italia og honning – et godt eksempel

Vi vil lukte og smake på mange ulike honninger. Norske honninger som NM-vinner 2019, sortshonninger som bringebær og lyng, og stedshonninger/ multiflorale, honningdugg, og også  særegne utenlandske sortshonninger som ikke produseres i Norge.

KURSLEDERE

Anastasiya Dykyy: kvalitets- og smaksleder i ByBi, forsker og molekylærbiolog utdannet ved NTNU. Jobbet med molekylæranalyser av forskjellige matvarer, nå med ulike honningers molekylære smaksprofil. Kurset gjennom Albo Nazionale degli Esperti in Analisi Sensoriale del Miele / Honey Sommelier Program.

Ragna Ribe Jørgensen: faglig leder i ByBi, sertifisert birøkter, idehistoriker ved UiO, ansvar for ByBis forskningsprogrammer. smaksprofil. Kurset gjennom Albo Nazionale degli Esperti in Analisi Sensoriale del Miele / Honey Sommelier Program.

Anastasiya og Ragna leder utviklingen av ByBis Smakslab-satsning. Hør radio P2 Ekko «honning – den nye vinen»

Pris kr 600,-. Mer info, kontakt meg gjerne Ragna

Kommende arrangementer


Se tidligere arrangement