Aktivitet: Kulinarisk aften i honningens navn

Type: Generelle aktiviteter
Dato: 1. oktober
Tidspunkt: 18:00 til 21:00
Sted: Gartneriet Bygdø Kongsgård

Foto: Marianne Leisner, daglig leder Gartneriet Bygdø Kongsgård

Bier og blomster – en millioner av år lang kjærlighetshistorie. Bier og blomster har i et tett symbiose frembrakt naturens gull, honning. Et naturlig råstoff som aldri bederves (de fant honning i Totankhamons grav – fullt ut spiselig!) og som er like rik på smak som all verdens viner. Vin og honning er en god sammenligning, for smaksmessig er de beslektet. Begges aroma og smak bestemmes av blomstenes saft, dvs nektar, som igjen preges av jordmonnet, av terroir heter det i vinfaget. Vi leser innimellom at honning sammenlignes med sukker, men det er som om å sidestille champagne og saft.

ByBi jobber for å få honning opp i gourmethyllene og inn i grytene i de norske kjøkken. Vi inviterer deg til å bli med på en oppdagelsesreise i honningens kulinariske kvaliteter. Vi vil utforske honningens smaksrikdom og byr på mange ulike Oslohonninger, fra de lette med smak fra bringebær, klematis og timotei til de med tyngre aroma preget av kastanje, lind og villvin. En deilig mjød – honningvin – hører til.

Vi rigger til en sanselab hvor du blir med på smaksopplevelser med fagfolk innen sommelieryrket, birøkteri og kokkekunst. Du vil lære å bruke aromahjulet som basis for smakstesting. Du blir servert fingerretter hvor vi høster fra Gartneriet Bygdø Kongsgårds bugnende grønnsaksåker og smakstilsetter med våre ulike honninger.

Aftenen er krydret med inspirasjonsforedrag om matlaging med honning, innlegg om matvitenskap og molekylære kvaliteter av honning, om sensorikk; hvordan smaksopplevelsen påvirkes av syn, lukt, ja selv lyd, og våre birøktere forteller om bienes jobb med å få frem dette magiske stoffet, om røkterens håndverk og bienes vingeverk.

Aftenen er under planlegging.

Vi har allerede sikret oss personer med omfattende kompetanse: Veslemøy Hvidsten, birøkter og sommelier, ByBi Oslo, og Viktoria Bassani, birøkter og vinsensoriker, Velling i Sverige, Bidrotningen, vil vekke våre smakssanser for honning. De vil guide oss gjennom ulike Oslo-honningers spekter av aroma og smak og gjennom flere honningbaserte småretter – en slags kulinarisk sanselab. Birøkter og faglig leder i ByBi Ragna R Jørgensen forteller om bienes flittige hverdag hvor de flyr fra blomst til blomst og produserer honning, og hvordan vi birøktere håndterer honningen videre frem til honningglasset. Forsker Anastasiya Dykyy åpner et særegent og spennende perspektiv inn i matvitenskap og ulike honningers molekylære kvaliteter. Ole Morvik er birøkter og mjødbrygger. Han gir oss en innføring i mjødens historikk, produksjonsprosess og smaksvarianter.

Ønsker du å få beskjed fra oss når programmet er skreddersydd og påmeldingen åpner, så si ifra

Kulinarisk aften er del av

Kommende arrangementer


Se tidligere arrangement