Aktivitet: Kulinarisk aften i honningens navn

Type: Generelle aktiviteter
Dato: 1. oktober
Tidspunkt: 18:00 til 21:00
Sted: Gartneriet Bygdø Kongsgård

Meld deg på arrangementet her

Foto: Marianne Leisner, daglig leder Gartneriet Bygdø Kongsgård

Bier og blomster – en millioner av år lang kjærlighetshistorie. Bier og blomster har i et tett symbiose frembrakt naturens gull, honning. Et naturlig råstoff som aldri bederves (de fant honning i Tutankhamons grav – fullt ut spiselig!) og som er like rik på smak som all verdens viner. Vin og honning er en god sammenligning, for smaksmessig er de beslektet. Begges aroma og smak bestemmes av blomstenes saft, dvs nektar, som igjen preges av jordmonnet, av terroir heter det i vinfaget. Vi leser innimellom at honning sammenlignes med sukker, men det er som om å sidestille champagne og saft.

ByBi jobber for å få honning opp i gourmethyllene og inn i grytene i de norske kjøkken. Vi inviterer deg til å bli med på en oppdagelsesreise i honningens kulinariske kvaliteter. Vi vil utforske honningens smaksrikdom og byr på mange ulike Oslohonninger, fra de lette med smak fra bringebær, klematis og timotei til de med tyngre aroma preget av kastanje, lind og villvin. En deilig mjød – honningvin – hører til.

Vi rigger til en kulinarisk sanselab hvor du blir med på smaksopplevelser med fagfolk innen sommelieryrket, birøkteri og kokkekunst. Du blir servert fingerretter hvor vi høster fra Gartneriet Bygdø Kongsgårds bugnende grønnsaksåker og smakstilsetter med våre ulike honninger. Kulinarisk sanselab ledes av Viktoria Bassani, birøkter og vinsensoriker fra Sverige, Bidrottningen. Viktoria er sentral del av den svenske røktertradisjonen og har jobbet med honning i mat og drikke i mange år. Hun har med seg Veslemøy Hvidsten, birøkter og sommelier fra ByBi Oslo. De vil guide oss gjennom ulike Oslo-honningers spekter av aroma og smak. Morten Bækken, Gartneriet Bygdø Kongsgårds kokk, tilbereder flere honningbaserte småretter og gir oss tips og motivasjon til hvordan bruke honning i mat. Ole Morvik ivrer for mjødbrygging og veileder oss gjennom ulike norske mjødsorter. Han gir oss en innføring i mjødens historikk, produksjonsprosess og smaksvarianter.

Aftenen er krydret med inspirasjonsforedrag om matlaging med honning, innlegg om matvitenskap og molekylære kvaliteter av honning, om sensorikk; hvordan smaksopplevelsen påvirkes av syn, lukt, ja selv lyd, og våre birøktere forteller om bienes jobb med å få frem dette magiske stoffet, om røkterens håndverk og bienes vingeverk.

Kulinarisk aften er del av

Kommende arrangementer


Se tidligere arrangement