Aktivitet: Fagkveld – om vandringsbirøkt og om debatt honningbier-villbier

Type: Events
Dato: 22. januar
Tidspunkt: 18:00 til 20:00
Sted: Gartneriet Bygdø kongsgård

Meld deg på arrangementet her

To temaer som betyr mye for deg som birøkter i Norge og Oslo.

Vi slår alarm! Mars 2021 iverksettes loven som åpner for at utenlandske røktere kan ta med seg biene sine og beite i Norge. Ja – du leste rett. Ikke til å tro. Årsak: EU og konkurranseregler. I EU-land er det høyere sykdomspress enn i Norge, eksempelvis inneholder nær 50% av all dansk honning sykdomssmssmitte, som igjen er markør for generell kubehelse. Organisk materiale (bier, voks etc) kommer slik inn over landegrensene og vil øke sykdomspresset i Norge. Generalsekretær i Norges Birløkterlag Camilla Larsen forteller om situasjonen, Norges Birøkterlags innsats så langt og om hvordan vi kan forholde oss, mer på Norges Birøkterlags rykende ferske nettside.

Honningbier og villbier – venner eller fiender? Det går en debatt verden over om et  eventuelt misforhold mellom honningbier og ville pollinatorer – om at ville taper over honningbier i konkurransen om beite (mm). Debatten øker også i Norge og vi får stadig oftere henvendelser. I Oslo er det opprettet åtte sårbarhetssoner hvor honningbier er anbefalt å begrenses, helst forbys mener mange. Biolog og hovedrøkter i ByBi Tora Fougner-Økland har fulgt debatten tett og vil opplyse oss.

Alle birøktere og interesserte er invitert, især i området oslo og omegn, Bærum og Asker. Blir det fullt på Bygdøy, og mange på venteliste, så leier vi større lokale. Evt: gi notis til Ragna for å satt på ventelisten.
 

Kommende arrangementer


Se tidligere arrangement