Aktivitet: Treff om bier, honning, lukt og smak

Type: Generelle aktiviteter
Dato: 21. august
Sted: VIPPA

Her får du høre om hvordan biene lager honning og hvorfor smaken av honning varierer utfra hvilke blomster biene har besøkt. Biene finner blomstene gjennom deres dans som den østerrikske forskeren Karl von Frisch vant Nobelprisen for å tolke. Det vil også bli servert en honningrett av Terje Ommundsen som driver restaurant Plah, Ahaan og Mr Chow og som snart kommer med sin andre kokebok, Thai obsessed- gatemat fra Bangkok til Oslo.

Interessen for bienes dans ble for alvor kjent da den østerrikske forskeren Karl von Frich fikk nobelprisen for hans oppdagelser av bienes dans. Han kunne vise at biene formidler budskap gjennom bevegelser, hastighet og vinkling til sollyset i dansen – som en slags kommunikasjon eller et språk som kan leses. Denne fascinerende dansen forsker ByBi, sammen med NINA (Norsk institutt for naturforskning), på i Oslo. Faglig leder i ByBi, Ragna Ribe Jørgensen leder prosjektet som har som mål å kartlegge hvor biene beiter. På VIPPA møter du også Prosjektmedarbeider og biologstudent, Tora Fougner-Økland og Honningsommelier Veslemøy Hvidsten som begge har kunnskap om hva som gjør at biene velger det de gjør, hvordan de kommuniserer for å få med seg resten av bifolket og hvordan honningen får den smaken den gjør.

– En bie som speider etter mat, vil i stor grad følge lukten av blomsternektar for å finne gode og store nektarkilder. Finner hun en god matressurs, vil hun ta med seg nyheten tilbake til bikuben sin, der hun kommuniserer med de andre biene i kuben gjennom en dans, sier Fougner-Økland. – Denne kommunikasjonen gjør at biene raskt kan samle store mengder nektar fra samme sted og blomst. Hver blomst har en særegen nektarduft som insekter bruker for å kjenne dem igjen på lang avstand. Denne enorme variasjonen finner vi igjen i honningen. Du kjenner det på smaken!

Kommende arrangementer


Se tidligere arrangement